N24MagazinZanimljivostiNobelova nagrada povećana za milijun švedskih kruna

N24-ZANIMLJIVOSTI

Nobelova nagrada povećana za milijun švedskih kruna

PODIJELITE ČLANAK

Dobitnici ovogodišnjih Nobelovih nagrada dobit će dodatnih milijun švedskih kruna, čime će ukupna financijska nagrada porasti na 11 milijuna kruna (920.000 eura), objavila je u petak Nobelova zaklada koja upravlja dodjelom nagrada.

Novčani iznos nagrada se povećavao i smanjivao posljednjih godina, a članovi odbora nagrade rekli su da se iznos ove godine povećava kako bi odražavao jači financijski položaj Zaklade.

U 2012. nagradni fond smanjen je s 10 milijuna kruna na 8 milijuna jer je Zaklada nastojala ojačati svoje financije. Iznos nagrade povećan je na 9 milijuna 2017., a 2020. na 10 milijuna, koliko je iznosio i prije 2012. godine.

Tijekom posljednjeg desetljeća švedska je kruna izgubila oko 30 posto svoje vrijednosti u odnosu na euro, što znači da se najnovijim povećanjem vrijednosti nagrade dobitnici izvan Švedske neće osjećati puno bogatijima.

Godine 2013. nagrade za dostignuća u znanosti, književnosti i miru, koje su prvi put dodijeljene 1901., bile su vrijedne oko 1,2 milijuna dolara, unatoč smanjenju iznosa u švedskoj valuti na 8 milijuna kruna.

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu prva je od ovogodišnjih nagrada i bit će objavljena 2. listopada, a idućih dana slijede nagrade za fiziku, kemiju, književnost i mir.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još