spot_img
spot_img
N24VijestiOčekuje se nova evakuacija iz Azovstalja

Vijesti

Očekuje se nova evakuacija iz Azovstalja

PODIJELITE ČLANAK

Novi konvoj Ujedinjenih naroda očekuje se u petak kako bi se evakuirali zadnji civili iz čeličane Azovstalj u Mariupolju, zadnjem uporištu ukrajinskoga otpora u strateški važnoj luci, bez ikakvoga jamstva o prekidu borbi.

Pomoćnik glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda zadužen za humanitarna pitanja Martin Griffiths najavio je u četvrtak da novi konvoj kreće prema gradu koji je postao simbol ruske invazije započete 24. veljače, prenose mediji.

“Konvoj je na putu prema Azovstalju kamo će stići u petak ujutro, uz nadu da će pokupiti i zadnje civile iz toga pakla u kojemu žive toliko tjedana i mjeseci, i dovesti ih na sigurno”, rekao je Griffiths u Varšavi.

Međunarodni odbor Crvenog križa potvrdio je da je uključen u operaciju.

Prošlog vikenda Azovstalj je napustilo stotinjak civila u evakuaciji koju su organizirali UN i Crveni križ.

Informacije o situaciji u mariupoljskoj čeličani u kojoj se nalaze civili i branitelji i dalje su proturječne.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u četvrtak u video poruci da ruske snage nastavljaju napadati čeličanu, unatoč ruskome obećanju o trodnevnom prekidu paljbe koji je trebao početi u četvrtak ujutro.

Ruska bombardiranja i dalje traju, “a još se trebaju evakuirati civili, žene, djeca”, rekao je u poruci objavljenoj na njegovom profilu na Facebooku.

“Zamislite taj pakao! Tamo ima djece! Više od dva mjeseca neprestanog bombardiranja, smrt je stalno blizu”, dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je u četvrtak navečer da je “ruska vojska i dalje spremna osigurati evakuaciju civila” iz Azovstalja, kojih bi moglo biti još dvjestotinjak, zarobljenih u kompleksu s ukrajinskim borcima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ustvrdio je da ruska vojska poštuje prekid vatre oko tvornice te da humanitarni koridori oko Azovstalja “funkcioniraju”.

To su demantirali ukrajinski branitelji, a zamjenik zapovjednika pukovnije Azov, koja brani pogone, Svjatoslav Palamar rekao je u video snimci da se unutar same čeličane vode “krvave borbe” i da se Rusi ne drže obećanja o primirju.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img