N24VijestiOve godine je oduzeta roba vrijedna više milijuna KM

N24-VIJESTI

Ove godine je oduzeta roba vrijedna više milijuna KM

PODIJELITE ČLANAK

Korumpirani sustav omogućava “ulazak” neevidentirane robe na tržište BiH, što ide na štetu gospodarstvenika koji posluju u regularnim tokovima.

Upućeni tvrde da je teško procijeniti koliko takve robe ima u prometu, ali svakako su najbolji pokazatelj slučajevi u kojima su reagirali nadležni, koji godišnje oduzmu robu čija se vrijednost mjeri milijunima maraka.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH poručuju da oduzimaju robu koja je prokrijumčarena u carinsko područje BiH.

U pitanju je roba stranog podrijetla za koju nisu plaćena uvozna davanja, a to su carina i PDV, te trošarina ako je riječ o trošarinskim proizvodima. Naveli su da je u deset mjeseci ove godine oduzeta roba vrijedna nešto više od 6,5 milijuna KM, a među oduzetom robom najviše je duhana i cigareta, tekstila, automobila, autodijelova, strojeva i alata, obuće i ostale robe široke potrošnje.

U odnosu na prošlu godinu, značajno je manje oduzete robe tijekom 2022. Prvenstveno se to odnosi na duhan i cigarete, čija je vrijednost oduzetih proizvoda tijekom prošle godine bila značajno veća. Tijekom 2022. za čak 33% porastao je broj izdanih trošarinskih markica za obilježavanje cigareta, što znači da je došlo do smanjenja takozvanog crnog tržišta duhana u BiH, kažu iz UNO-a BiH.

Objašnjavaju da oduzeta roba prolazi identičnu proceduru. Sva oduzeta roba ima status privremeno oduzete robe, a konačnu odluku o tome što će se dogoditi s njom donosi sud.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još