N24MagazinLifestyleOvi orašasti plodovi poboljšavaju zdravlje mozga

Lifestyle

Ovi orašasti plodovi poboljšavaju zdravlje mozga

PODIJELITE ČLANAK

Od svih orašastih plodova orasi sadrže najviše omega-3 esencijalnih masnih kiselina, za koje su brojna istraživanja dokazala da imaju pozitivne učinke na zdravlje mozga i srca te da smanjuju upale u tijelu. Osiguravaju tijelu proteine i vlakna – nutrijente koji povećavaju osjećaj sitosti, a dobar su izvor i magnezija i fosfora koji čuvaju mišiće i koštanu masu. Orasi su zapravo pravi eliksir za mozak.

Dodajte ih u razna jela

Novija su istraživanja pokazala da mogu pomoći u održavanju i poboljšanju zdravlja mozga, odnosno da se dodavanjem oraha u prehranu smanjuje rizik i usporava napredovanje Alzheimerove bolesti. I nemojte misliti da orahe možete koristiti samo u kolačima. Vrlo su svestrana namirnica koju možete dodati u predjela, glavna jela i salate, a okusom i hranjivim tvarima obogatit će i vaše jutarnje žitarice.

Kardiovaskularni rizik

– Ranija su istraživanja pokazala da su orašasti plodovi općenito, a posebno orasi, povezani s nižim stopama srčanih bolesti i moždanog udara. Jedan od razloga je taj što snižavaju razinu LDL-kolesterola, a sada imamo još jedan razlog: poboljšavaju kvalitetu LDL čestica. LDL čestice dolaze u različitim veličinama. Istraživanja su pokazala da su male, guste LDL čestice češće povezane s aterosklerozom, plakom ili masnim naslagama koje se nakupljaju u arterijama – rekao je autor rada i stručnjak za prehranu Emilio Ros iz bolnice Clínica de Barcelona u Španjolskoj.

U istraživanju je utvrđeno i da je uobičajena konzumacija oraha povezana sa smanjenjem ukupnog broja LDL čestica i malih LDL čestica za 4,3 posto za 6,1 posto – obje promjene za koje se zna da su povezane s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Nadalje, tim je utvrdio da se lipoprotein srednje gustoće, ili “IDL” kolesterol – koji je prethodnik LDL-a – također smanjio u skupini koja je svakodnevno jela orahe. U posljednjem desetljeću medicinski stručnjaci ukazali su na to da je IDL kolesterol relevantan faktor kardiovaskularnog rizika lipida neovisno o LDL kolesterolu.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još