N24MagazinLifestyleOvo su znakovi povišenog ‘hormona stresa’ u organizmu

Lifestyle

Ovo su znakovi povišenog ‘hormona stresa’ u organizmu

PODIJELITE ČLANAK

Nije tajna da će stres utjecati negativno na zdravlje na mnoge načine. Može voditi do anksioznosti ili depresije, izgaranja na poslu i općenito lošeg raspoloženja. Umor, problemi sa spavanje, promjene u apetitu… sve su to promjene do kojih može doći. Kada stres postane kroničan i kada je razina hormona stresa kortizola previsoka, može doći do dodatnih problema i simptoma koji će otkrivati da nešto nije u ravnoteži.

Negativane posljedice previsoke razine kortizola

Kortizol je esencijalan proizvod hormona i otpušta se iz nadbubrežne  žlijezde, a mnogi ga znaju pod nazivom “hormon stresa”. No rijetko se naglašava kako on ima i brojne važne funkcije pa će tako regulirati odgovor tijela na stres, metabolizam, spriječiti upale, regulirati krvni tlak i razinu šećera u krvi te će biti dio rutine spavanja, pojasnio je dr. Jeffrey Dlot. Kada je tijelo pod stresom, šalje signal žlijezdama da otpuste hormone, a tako i kortizol i adrenalin. To je samo način na koje se ono priprema za potencijalnu opasnost, a jednom kada ona prođe, hormoni bi se trebali vratiti u ravnotežu.

Ako ste stalno pod stresom, to se neće dogoditi odmah. Dugoročno, može utjecati na sve procese u tijelu te povećati rizik za razvojem nekih bolesti, pretilosti, anksioznosti i depresije, ali i bolesti srca. Jedan od organa koji može direktno patiti radi previše hormona kortizola u tijelu jest hipofiza, organ koji pomaže pri kontroli otpuštanja hormona. Određeni lijekovi također mogu utjecati na razinu hormona u organizmu, a tu su steroidi i oralna kontracepcija pa je važno da vam liječnik odredi doze koje smijete uzimati.

Simptomi koji otkrivaju visoku razinu kortizola u organizmu

Postoje brojni simptomi koji mogu biti povezani i s ovim pitanje, a dr. Dlott otkriva na koje treba obratiti pažnju:

  1. nakupljanje kilograma
  2. problemi s koncentracijom
  3. visoki krvni tlak
  4. problemi sa snom
  5. glavobolje
  6. umor
  7. loše raspoloženje

“Iako rijetko, visoke razine kortizola mogu doprinijeti i do razvoja poremećaja koji je poznat kao Cushingov sindrom koji je često uzrokovan steroidnim lijekovima, a može biti i posljedica tumora na hipofizi ili nadbubrežnoj žlijezdi. Neki od uobičajenih simptoma uključuju ružičastu boju lica, zadržavanje masnoća na gornjem dijelu leđa, jak umor, visoki krvni tlak, bubrežni kamenci, slabe kosti, tanka koža, modrice, sporo oporavljanje, navodi dr. Dlott.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još