N24MagazinLifestyleOvo voće je brz i učinkovit izvor energije

Lifestyle

Ovo voće je brz i učinkovit izvor energije

PODIJELITE ČLANAK

Kruška je izrazito sočna voćka blago zrnaste teksture koja zajedno s dunjom i jabukom pripada skupini jabučastog voća iz porodice ruža, a zbog izrazite slatkoće izuzetan je međuobrok za sve koji imaju ubrzan ritam života. Naime, kruške su prirodan, brz i učinkovit izvor energije jer obiluju značajnom količinom fruktoze i glukoze te najslađim prirodnim šećerom levulozom, a bogate su i vitaminima B-skupine važnim za metabolizam masti, bjelančevina i ugljikohidrata. Kruška viljamovka naročito je bogata kalcijem i željezom pa je dobrodošla u prehrani svih žena nakon 40. godine.

Vitamini i antioksidansi

Inače, kruške su dobar izvor kalija, bakra i vitamina C, koji daju značajan doprinos antioksidativnoj zaštiti organizma od slobodnih radikala. Poznato je da je vitamin C snažan antioksidans, a bakar nužno potreban sastojak superoksiddismutaze – jednog od najsnažnijih tjelesnih antioksidativnih enzima. Svježe kruške bogate su kalijem, koji se inače vrlo lako izlučuje iz organizma disanjem i znojenjem pa ga je važno stalno nadoknađivati. A o važnosti tog minerala najbolje govore njegove brojne funkcije u organizmu: sudjeluje u regulaciji rada srca, mišićnoj kontrakciji, prijenosu živčanih impulsa te u metabolizmu bjelančevina i ugljikohidrata, regulira rad krvožilnog sustava te sudjeluje u izgradnji čvrstih kostiju i zuba.

Prehrambena vlakna

Uz to, svježe kruške bogate su prehrambenim vlaknima, posebice pektinom, a vlakna su izuzetno važna u održavanju razine glukoze i kolesterola u krvi te u osiguravanju urednog pražnjenja crijeva. Kao što je poznato, prehrana bogata vlaknima učinkovito pomaže u smanjenju kolesterola u serumu te smanjenju rizika za rak debelog crijeva i upravo zbog visokog sadržaja vlakana kruške su poželjno voće za sve osobe s tegobama probavnog sustava.

Oprez!

No, zbog visokog sadržaja šećera nisu poželjno voće za dijabetičare i sve one koji imaju povišene razine šećera, a i oni koji imaju problema s tjelesnom težinom trebali bi pripaziti jer kruške sadrže i neznatne količine masti te su kaloričnije od jabuka.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još