N24MagazinLifestylePijenje vode nije dovoljno za hidraciju, tvrde stručnjaci

N24 Zdravlje

Pijenje vode nije dovoljno za hidraciju, tvrde stručnjaci

PODIJELITE ČLANAK

Kad smo žedni, uglavnom posegnemo za bocom vode. U većini slučajeva voda je savršena za održavanje hidracije. Međutim, pijenje vode u velikim količinama i kroz dulje vrijeme loše je za vaše zdravlje. Ne samo da dovodi do poremećaja ravnoteže tekućine u tijelu, već može uzrokovati dugotrajna zdravstvena stanja.

Iako je važno piti dovoljno vode svaki dan, ona nije dovoljna da ostanete hidrirani. Hidraciju postižete nadoknadom izgubljene tekućine, ali i unosom elektrolita.

Što su elektroliti?

Elektroliti su minerali u vašem tijelu koji imaju električni naboj. Koristeći svoja jedinstvena kemijska svojstva, pomažu u ravnoteži i reguliranju tekućine u vašem tijelu. Osim toga, neophodni su za rad mišića i živaca. Natrij i kalij iznimno su važni za našu hidraciju i održavanje ravnoteže tekućine u tijelu.

Tijekom dana vaše tijelo gubi i troši svoje rezerve elektrolita. Natrij se, primjerice, gubi znojenjem i iako će pijenje vode nadoknaditi tekućinu koju smo izgubili, neće nadoknaditi i sve minerale.

Kad trebate unijeti dozu elektrolita?

Ljudsko tijelo je sposobno održavati odgovarajuću razinu tekućine. Međutim, kada dehidriramo, pijenje vode neće biti dovoljno. U slučajevima blage dehidracije, našem tijelu je potreban napitak koji sadrži uravnotežen omjer elektrolita.

Elektroliti nam mogu pomoći da se brže rehidriramo i bolje zadržimo tekućinu. To postaje posebno važno nakon određenih aktivnosti ili ako imate neke zdravstvene probleme. Ovo su neki od slučajeva kad vam je potrebno više od vode:

Nakon intenzivnog treninga – Nakon dugog treninga značajno se znojimo. Tijelo ponekad može putem znoja izbaciti i oko 3 litre tekućine u sat vremena. Osim vode, sol i drugi elektroliti glavne su komponente znoja. Zato stručnjaci preporučuju ispijanje napitka s elektrolitima nakon jednosatnog ili duljeg treninga.

Za pacijente s bolestima koje uzrokuju prekomjerno mokrenje – Stanja koja uzrokuju prekomjerno mokrenje poput dijabetesa ili poremećaja bubrega dovode do brzog gubitka tekućine. Ljudi s ovim stanjima posebno su skloni dehidraciji. Rehidracijski napitak s uravnoteženim omjerom elektrolita može pomoći apsorbiranju i učinkovitijem zadržavanju tekućine.

Za starije odrasle osobe – Kako starimo, naša tijela postaju manje učinkovita u regulaciji ravnoteže vode. Također je veća vjerojatnost da ćemo uzimati lijekove koji mogu uzrokovati dehidraciju, poput diuretika.

Kada imate proljev i povraćate – Proljev i povraćanje dva su najčešća uzroka dehidracije. Oba ova stanja, bilo da su uzrokovana želučanim virusom, trovanjem hranom ili probavnom bolešću, iscrpljuju zalihe vode iz tijela. Pokušaj rehidracije običnom vodom ne pomaže uvijek, jer tijelo nije u stanju dovoljno brzo apsorbirati tekućinu. Napitci s elektrolitom stoga su osmišljeni da bi pridonijeli oporavku iscrpljenog tijela, kako piše stranica Drip Drop.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još