spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiPlaće u Hrvatskoj opet rastu: Mnoge će iznenaditi u kojoj struci je...

IZNENAĐUJUĆE ILI?

Plaće u Hrvatskoj opet rastu: Mnoge će iznenaditi u kojoj struci je najdrastičnije povećanje

PODIJELITE ČLANAK

Oko 244.000 zaposlenih u državnim i javnim službama ovog mjeseca su stigle veće plaće, prema novim koeficijentima. Kako će se to odraziti na prosječne plaće bit će poznato u statistici koja će biti objavljena tek u svibnju. No, najnoviji podaci sugeriraju kako su plaće i bez tog povećanja rasle.

Tako je u veljači prosječna neto plaćaiznosila 1248 eura, što je devet eura ili 0,7 posto više nego u siječnju. Gledajući na godišnjoj razini, ta je plaća nominalno bila za 12,8 posto viša. No, s obzirom na inflaciju, realan rast u godinu dana iznosi 8,4 posto. Gledajući prosjek neto plaća za prva dva mjeseca nominalni rast je 13 posto.
Tempo rasta bruto plaća je nešto veći nego kod neto plaća. To je znak nešto većeg prosječnog poreznog opterećenja, budući da je dio radnika s povećanjem plaća ušao u porezne škare, a neki čak i u viši porezni razred. U svakom slučaju, prosječne plaće nominalno rastu dvoznamenkastom stopom, no to je samo ukupni prosjek.

Plaće ne rastu svima jednako

Gledajući prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, plaće nisu rasle svima u istoj mjeri. Po visini plaća su u veljači prednjačile djelatnosti informacija i komunikacija (1634 eura neto) te financija (1706 eura neto). U siječnju su u obje djelatnosti zabilježeni jednoznamenkasti skokovi plaća, no u veljači je godišnji rast u sektoru financija skočio na 10,3 posto, dok je u sektoru IT-a usporio na tri posto u usporedbi s veljačom prošle godine, piše Poslovni dnevnik.

Istovremeno, najbrži rast plaća u godini dana bilježi sektor opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije. Treba napomenuti kako je u toj branši najveći poslodavac Hrvatska elektroprivreda, tako da statistika pokazuje rast plaća, ali bez rasta za državne službenike i namještenike unutar HEP-a. U prosjeku su plaće u ovom sektoru iznosile 1486 eura, što je 18,3 posto više nego u veljači prošle godine. Godišnja stopa rasta plaća u siječnju je u ovoj djelatnosti iznosila čak 21 posto. Plaće u javnoj upravi su u godini dana rasle 18 posto, a u sustavu zdravstva i socijalne skrbi 17,5 posto.
Inače, iznadprosječni rast plaća je zabilježen uglavnom u djelatnostima u kojima su plaće ispod ukupnog prosjeka. To se najviše odnosi na sektor graditeljstva u kojem je plaća s 13-postotnim povećanjem stigla na prosječnih 1013 eura neto. Doduše, riječ je o sektoru u kojem raste zapošljavanje, ali i potražnja za radnicima. Plaće ovdje nisu značajnije rasle, jer ih amortizira zapošljavanje radnika iz trećih zemalja. Prema podacima MUP-a, u prva tri mjeseca ove godine izdano je čak 19.479 dozvola za boravak i rad stranaca u sektoru graditeljstva.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img