spot_img
spot_img
N24ReceptiPočelo je vrijeme pripreme za Božić pa donosimo recept za odlične fritule

Dobar tek!

Počelo je vrijeme pripreme za Božić pa donosimo recept za odlične fritule

PODIJELITE ČLANAK

Fritule, slatke male kuglice, izvana hrskave, a unutra mekane i ukusne. Poseban doživljaj ih je jesti tople.

Klasične dalmatinske se prave s kvascem i proces izrade je puno dulji, ovo je brza varijanta izrade koja će osigurati da imate gotove fritule na stolu za kratko vrijeme, a jednako ukusne.

Uz gotove fritule možete poslužiti, bilo koju vrstu džema, možete ih preliti rastopljenom čokoladom ili ih posuti aromatiziranim šećerom.

Sastojci:

• 370 g brašna
• 3 jaja
• 1 vrećica prašaka za pecivo
• 1 vrećica vanilija šećera
• 400 ml čvrstog jogurta
• 2 jušne žlice šećera
• 1 manja žličica soli
• 2 jušne žlice rakije
• Ulje za prženje
• Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. Ulje uliti u posudu u kojoj ćete pržiti fritule i ostaviti da se zagrijava na srednje visokoj temperaturi. Bitno je da se ulje ne pregrijava. U posudi ulje treba biti duboko bar 2 do 3 cm, kako bi se fritule pri prženju mogle same okretati tj. da se ne lijepe za dno posude.

2. U posudi “mutilicom” malo izmiješati jaja, dodati jogurt, šećer, vanilija šećer i sol. Sve zajedno miješati dok se sastojci ne povežu.

3. Dobivenoj smjesi dodajte brašno u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i dobro izmiješajte kako biste dobili gušću smjesu.

4. Drvenom žlicom možete provjeriti je li ulje ispravno zagrijano, tako što će se oko žlice stvarati mali mjehurići, a ako je ulje pregrijano onda će to biti veći mjehurići i burnija reakcija. Ako je pregrijano smanjite temperaturu i malo sačekajte i ponovite postupak.

5. U ugrijano ulje spuštajte komadiće smjese trudeći se da budu što sličnijih dimenzija.

Najčešće se koriste 3 načina na koje se to radi, a to je:

  • Uz pomoć dvije srednje žlice. Prvo žlice umočite u zagrijano ulje, a zatim jednom žlicom zagrabite malo smjese, a drugom žlicom lagano gurnete smjesu u ulje.
  • Rukom uzmete smjesu, stisnete šaku tako da između kažiprsta i palca prolazi smjesa. Ovo je najstariji način za formiranje malih fritula.
  • Uz pomoć slastičarske vrećice tako što ste vrećici odrezali vrh i lagano istiskajte smjesu i škarama ili nožem osjecajte jednake komadiće smjese.

6. Fritule peći u ulju dok ne dobiju finu zlatnožutu boju.

7. Gotove fritule stavljati na posudu na koju ste stavili papirnu salvetu, koja će upiti višak ulja. Još tople fritule pospite šećerom u prahu i tople poslužite.

Savjeti za pripremu i posluživanje:

– Za fritule je jako bitno ispravno zagrijano ulje: Ako fritule pržite u pregrijanom ulju, one će dobiti smećkastu boju, a unutra će biti zbijene i sirove, ako fritule pržite u nedovoljno toplom ulju, tada će pokupiti puno ulja i neće biti ukusne,

– U smjesu možete po želji dodati malo rendane korice limuna ili naranče što će ih učiniti aromatičnijima,

– Ako koristite tekući jogurt treba dodati još dvije pune žlice brašna ili 40 g brašna,

– Rijetka smjesa neće poremetiti okus, ali će vam fritule biti nepravilnog oblika tj. neće biti klasične okruglice,

– Gotove fritule, umjesto da pospete šećerom u prahu, možete uvaljati u kristal šećer u koji ste dodali malo cimeta.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img