Proizvođači ranih krumpira u Hercegovini od Tihaljine u općini Grude, preko čapljinsko-stolačkih Dubrava i Ljubuškog do zaleđa Neuma odahnuli su – počeo je izvoz.
Otkupom i plasmanom bavi se nekoliko tvrtki, jedna od njih je Keta d. o. o. Klobuk – Ljubuški, na čiju adresu su nas svratili parkirani tegljač te manji kamioni i živost. Naišli smo u pravi trenutak kada su u tijeku istovar i pretovar, pakiranje i uređivanje paleta. Kampanja vađenja ljubuškog ranog u punom je jeku, piše novinar Večernjeg lista Dušan Musa.
Što se tiče kvalitete, krumpir je ove godine izniman, otpisa trenutačno nemamo, tako da ne bi trebalo biti problema s plasmanom. Planiramo otkupiti i izvesti 50-60 tegljača krumpira, a nešto će ići i za bh. tržište, kaže Anđelko Grbavac – Ćulić, vlasnik tvrtke Keta d.o.o., koja se bavi proizvodnjom, otkupom, uvozom, izvozom i distribucijom svježeg voća i povrća.
Planirali smo i ugovorili izvoz oko 1.000 tona, plus 30-ak vagona, 15-20 tegljača za domaće tržište. To nam je plan, mislimo da ćemo ga ispuniti, kaže Grbavac.
Trenutačno plasman biju egipatski krumpiri, imaju jako nisku cijenu. Nabava egipatskog krumpira je 37 eurocenti neto (Zagreb). Nije kvalitetom blizu našega, ali ima kuća, tvrtki kojima je cijena glavna. Otkupna cijena našeg krumpira je 1 KM plus ambalaža. Mi dajemo ambalažu, spremili smo oko 25.000 gajbi pa je proizvođačima to neto cijena. Svaki peti kamion ide na analizu, očekujemo da će kampanja proteći bez problema. U tri dana, kako smo počeli, otkupili smo sedam tegljača, otprilike 150 tona.

