spot_img
spot_img
N24VijestiBiHPoduzimaju se sve mjere za suzbijanje afričke svinjske kuge

N24

Poduzimaju se sve mjere za suzbijanje afričke svinjske kuge

PODIJELITE ČLANAK

Afrička svinjska kuga virusna je i zarazna bolest svinja koja se prošlih dana proširila u BiH. Po simptomima i toku vrlo je slična klasičnoj ili europskoj svinjskoj kugi (KSK-u), ali su im uzročnici različiti i nisu povezani. Bitno je znati da ovaj virus nije opasan za ljude.
Prvi slučaj afričke svinjske kuge je utvrđen u Bijeljini još prošle godine.
Uzročnik virus se iz inficirane svinje izlučuje putem sline, suza, nosnog sekreta, urina, fecesa i sekreta genitalnog trakta. Bolest se prenosi i neizravnim putem preko kontaminiranih površina, opreme i alata /oruđa, te ugrizom inficiranih krpelja.

Znaci bolesti ovise o virulenciji soja virusa. Akutni oblik bolesti vrlo je lako zamijeniti s nekim drugim zaraznim bolestima, prvenstveno s klasičnom svinjskom kugom, vrbancem i salmonelozom. Veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor, stoga se svi vlasnici svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija.

Kada se na farmi nalazi jedna ili više svinja za koje se sumnja da su zaražene virusom afričke svinjske kuge, nadležna veterinarska organizacija je dužna na najbrži mogući način, a najkasnije u roku od 24 sata, obavijestiti nadležnog veterinarskog inspektora i nadležni institut županija koji obavještavaju nadležni organ entiteta, a oni su dužni obavijestiti Ured za veterinarstvo. Nadležna VTO je dužna provoditi sve mjere za sprječavanje širenja bolesti do dolaska nadležnog veterinarskog inspektora i provoditi mjere koje naredi veterinarska inspekcija.

Kako naglašavaju iz Instituta, sva nadležna tijela u Bosni i Hercegovini zadužena za poslove veterinarstva su aktivno uključena u provođenje propisanih mjera kontrole u cilju suzbijanja, ranog otkrivanja i sprečavanja širenja ove bolesti. O pojavi ove bolesti, Ured za veterinarstvo BiH je obavijestio sve susjedne zemlje, kao i Svjetsku organizaciju za zdravlje životinja (WOAH) i Europski Komisiju.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img