N24MagazinZanimljivostiPogledajte koji je europski grad najjeftiniji za posjetiti

N24-ZANIMLJIVOSTI

Pogledajte koji je europski grad najjeftiniji za posjetiti

PODIJELITE ČLANAK

Već 16 godina zaredom britanski The Post Office radi listu europskih gradova koji pružaju najbolju vrijednost za novac.

Ovih je dana izašla nova lista za 2023. godinu koja uspoređuje 35 europskih gradova i otkriva koje su najisplativije europske destinacije, piše Putni Kofer.

Ove je godine to portugalska metropola Lisabon.

Tim Postofficea izračunava i uspoređuje prosječnu cijenu vikend boravka u gradu za dva noćenja u hotelima s tri zvjezdice. Pridodaju tome i cijenu neke top turističke atrakcije, razgledavanje turističkim autobusom, cijenu javnog prijevoza, te hrane i pića.

U TOP 10 UŠAO JE I ZAGREB, ATENA S PRVOG PALA NA ČETVRTO MJESTO

Inflacija i sve više cijene hrane, kozmetike, stanovanja i apsolutno svega dodatno su nas natjerale da pažljivo planiramo budžet za putovanja.

Za sve one koji se putovanja ipak teško odriču ovaj je barometer dobar pokazatelj koliko za jedan europski city break trebaju izdvojiti novaca.

Glavni grad Portugala prvi se put našao na vodećem mjestu. Najpovoljniji su dosad bili gradovi istočne i sjeveroistočne Europe koji su i sada dobro prošli. Vilnius je drugi najpovoljniji grad, Krakow je na trećem mjestu, a Riga je peta. Prošlogodišnja pobjednica, Atena, ove je godine na četvrtom mjestu.

LISABON IMA NAJPOVOLJNIJI SMJEŠTAJ I ULAZNICE ZA TOP ATRAKCIJE

Što se tiče Lisabona, u prilog mu ove godine ide što bilježi manju stopu inflacije od ostalih odredišta.

U ovom slikovitom gradu obrok u tri slijeda u prosjeku stoji 45 eura, ulazak u vrhunski muzej oko 5 eura, boca pica od 3,3 decilitra stoji 2,6 eura.

Cijene smještaja također su u prosjeku niže u odnosu na ostale gradove na top listi. Usporedbom 12 tipičnih turističkih troškova, ispalo je da se vikend u Lisabonu može provesti za samo 260 eura.

NAJSKUPLJI GRAD ZA POSJET JE AMSTERDAM, SLIJEDE PARIZ I VENECIJA

Titulu najskupljeg grada u Europi zauzeo je Amsterdam, u kojem za vikend treba izdvojiti 835 eura, a među najskupljima su i Pariz, Venecija, Ženeva, Belfast i London.

Zagreb se našao u top 10 najpovoljnijih gradova i gradova u kojima su ulaznice za kulturne atrakcije najjeftinije, dok je Dubrovnik zauzeo prvo mjesto na listu gradova s najskupljim ulaznicama za kulturne i povijesne znamenitosti.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još