spot_img
spot_img
N24VijestiBiHPoslana važna poruka za bh. građane korisnike Sberbanke

Vijesti

Poslana važna poruka za bh. građane korisnike Sberbanke

PODIJELITE ČLANAK

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine obavještava javnost da građani BiH – korisnici Sberbank dd Sarajevo i Sberbank ad Banja Luka nemaju razloga za brigu, jer ruskog elementa u obje Sberbanke u Bosni i Hercegovini više nema, obzirom da su Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske preuzele upravljanje Sber bankama u oba entiteta, stoji u priopćenju Udruženja Banaka BiH.

Ovom odlukom prekinuta je veza s Ruskim vlasnikom i eventualno propadanje Sberbank Europe neće imati nikakav utjecaj na rad Sber banaka u našoj zemlji. Obje Sberbanke u Bosni i Hercegovini su izuzetno financijski vitalne, dobro kapitalizirane i vrlo likvidne, stoga klijenti ovih banaka nemaju razloga za zabrinutost.

„Svjesni smo i razumijemo nervozu i strah građana u ovakvoj situaciji kada je prisutna prijetnja miru u Europi, i jasno je da se to odražava na sve građane i razmišljanje o osobnoj sigurnosti. Sve banke u Bosni i Hercegovini, bez obzira na događaje u svijetu, posluju neometano, u skladu sa bh. regulativom, te nema potrebe za bilo kakvim reakcijama građana, poput podizanja novca s računa“, istaknuo je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini.

Dodao je kako je Udruženje u stalnom kontaktu s regulatorima i cjelokupnim bankarskim sektorom te pomno prate sve događaje.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine pozdravilo je i blagovremenu reakciju regulatornih tijela koja su jučerašnjom odlukom preduprijedili da nastane bilo kakva šteta po financijski sektor Bosne i Hercegovine.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img