spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiPoznatom hotelskom lancu Hrvatska mora isplatiti golem novac

N24

Poznatom hotelskom lancu Hrvatska mora isplatiti golem novac

PODIJELITE ČLANAK

U nevjerojatnom sudskom raspletu Republika Hrvatska, prema nepravomoćnoj presudi, mora Sunce Hotelima, koji su sada u vlasništvu investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, platiti gotovo 782 tisuće eura za restoran na plaži u Brelima iz kojeg su morali iseliti.

Hotelski lanac Sunce Hoteli bio je do prije nekoliko godina u vlasništvu Jake Andabaka. Udio od 70 posto on je 2021. prodao arapskim ulagačima za, kako je sam javno potvrdio, 101 milijuna eura.

Sunce Hoteli, kako je objavljeno nakon prodaje većinskog udjela, pod brendom Bluesun Hotels & Resorts upravljaju s 11 hotela uz obalu na Jadranskom moru, jednim kampom i jednim zakupljenim objektom. Zadnje tri godine vode i pravnu bitku s državom koja ih je najprije tužila zbog koncesije na plaži Jakiruša u Brelima, a zatim je uslijedila protutužba Sunce Hotela. Na osnovu te tužbe Trgovački sud u Splitu sada je donio presudu dosta neugodnu za državni proračun. Ukratko – država mora Sunce Hotelima vratiti cijeli iznos uložen u restoran na plaži u Brelima, piše N1.

Famozna privatizacija iz 1990-ih

Geneza ovog slučaja seže još u 1990. kada je tadašnja Skupština općine Makarska izdala rješenje za koncesiju na plaži Jakiruša Hotelsko turističkom poduzeću (HTP) Brela, koje će kasnije postati Sunce Hoteli.

Na osnovu tog rješenja hotelska tvrtka dobila je pravo koristiti pomorsko dobro u Brelima. Godinu kasnije restoran na plaži već je imao dozvolu za uporabu.

Prema zakonskim propisima pomorsko dobro moglo se koristiti, te se na njemu moglo i graditi, no nikada nije prešlo u vlasništvo tvrtke koja je na njemu imala koncesiju.
Zato 1996., kada je HTP Brela privatizirano, ovaj dio plaže u Brelima nije procijenjen u njegov kapital. Točnije, procijenjena je investicija u restoran na plaži, ali on nije postao vlasništvo hotelske tvrtke.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img