spot_img
spot_img
N24VijestiBiHPred Sudom BiH održano ročište u predmetu "Fadil Novalić i drugi" za...

N24-VIJESTI

Pred Sudom BiH održano ročište u predmetu “Fadil Novalić i drugi” za nabavku respiratora

PODIJELITE ČLANAK

Pred Sudom BiH održano je ročište u predmetu “Fadil Novalić i drugi” za nabavku spornih respiratora, a tijekom današnjeg ročišta nastavljeno je izlaganje završnih riječi prvooptuženog Novalića i drugooptuženog Fahrudina Solaka.

Na ročištu koje je održano prije dva tjedna, obrana Novalića sa braniteljicom Vasvijom Vidović započela je izlaganje završnih riječi. S obzirom da obrana prvooptuženog Novalića na posljednjem ročištu nije stigla sve ono što je i planirala, to je nastavljeno danas.

Braniteljica Nina Karačić Brković današnje izlaganje nastavila je u sličnom smjeru kao i njena kolegica Vidović. Naime, sav fokus usmjeren je na to da je Tužiteljstvo BiH sve svoje dokaze iznijelo neosnovano – odnosno da su izrečeni dokazi zapravo samo neutemeljene tvrdnje.

Tužiteljstvo BiH je, kako je danas kazala odvjetnica Karačić Brković, iskazalo svoju pristrasnost, a u više navrata svjedočili su kontradiktornosti.

Ona je istaknula da je Novalić, tokom procesa nabavke respiratora, postupao isključivo u skladu sa svojim ovlaštenjima.

“Zbog pogoršane epidemiološke situacije, da nas ne bi zadesio scenarij kao u Italiji ili Kini, Novalić je postupao u skladu sa svojim ovlaštenjima. Da je postupao suprotno – to bi onda bila zloupotreba položaja”, kazala je Karačić Brković.

Pismo namjere

Ujedno, dotakla se i pisma namjere koje je Tužiteljstvo BiH okarakteriziralo kao sporno, što je braniteljica opovrgnula tvrdnjama da pismo namjere nije obligacioni već diplomatski akt, javlja BIRN.

“Novalić se fokusirao na ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa i kaotičnog stanja kakvo je bilo. Nije potpisao ugovor već samo pismo namjere i mislio je da se respiratori nabavljaju za potrebe FBiH, a ne u privatne svrhe”, govori dalje Nina Karačić Brković.

Nadalje, dotaknula se i točke optužnice koja se odnosi na krivično djelo “Pranje novca”.

“Nema dokaza da je novac nastao iz kriminalnih aktivnosti i iz tog razloga nije bilo potrebe ni prati ga”, dodala je. Također, obrana Fadila Novalića kazala je kako je Tužiteljstvo BiH pristupalo selektivno i neutemeljeno.

Novalić prvi put govorio u svoju odbranu

Prvooptuženi u ovom predmetu danas je, u sklopu završnih riječi obrane, prvi put imao priliku govoriti. Novalić je svoje izlaganje započeo citatima iz romana “Proces” Franza Kafke. Naime, glavnom liku u tom romanu sude, on ne doznaje zašto je kriv, ali ne uspijeva se osloboditi.

“Sloboda svakog čovjeka je ograničena”, citirao je Novalić danas tijekom suđenja. Novalić dalje nastavlja da je žrtva “nevidljivih struktura totalizarizma” i da zbog toga osjeća frustracije. Što se tiče ovog procesa, Novalić je naveo da je imao političke, a nikako pravne ciljeve.

Novalić je zatim spomenuo jedan interni akt koji potpisuje Mirza Selimbegović (NiP). Naime, u tom dokumentu se navodi kako “internet kampanja protiv političkih protivnika ide dobro. Cilj je diskreditirati Novalića”, a cjelokupni akt je Novalić priložio danas Sudu BiH.

Dalje, Novalić je govorio o tome kako je korupcija prisutna u svim zemljama bivše Jugoslavije, a da je sav teret stavljen na njegova pleća kao premijera jednog entiteta. U ovom predmetu, izgrađen je narativ da samo članovi jedne političke partije koje je dio i Novalić (SDA), imaju krivotvorene diplome, koruptivni su i sl., naveo je.

Razni propusti

Ukazao je zatim na razne propuste, s njegove tačke gledišta, postupajućih tužitelja Tužiteljstava BiH te da, između ostalog, nije dat odgovor na mnoga pitanja.

Između ostalog, kako to da je BiH jedina zemlja u kojoj se vodi jedan sudski postupak koji se vezuje za pandemiju koronavirusa kada se cijeli svijet našao u bezizlaznoj situaciji; kako to da je on jedini politički dužnosnik kojem se sudi za nabavke tijekom pandemije, a u svim ostalim državama su predsjednici, premijeri, donosili odluke o nabavkama medicinske opreme; kako to da su ostale države, sve nabavke proglasile “tajnim” što ovdje nije slučaj – čak su i transakcije javne; te kako to da se niti jedan sudski postupak ne vodi vezano za nabavku respiratora na području RS-a?

Svoje izlaganje završio je riječima da su tužitelji Tužiteljstva BiH bili njegova najbolja obrana – zbog propusta kod dokaza – i zbog manipulacije javnog mnijenja. “Neka pobjedi pravda, pa neka propadne svijet”, kazao je Novalić.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img