spot_img
spot_img
N24VijestiBiHPROBIJEN NAJDUŽI TUNEL NA KORIDORU VC

PROBIJEN NAJDUŽI TUNEL NA KORIDORU VC

PODIJELITE ČLANAK

Na poddionici Ponirak – Vraca u četvrtak je probijena desna cijev tunela Zenica. Tunel koji je sa svojih 3.360 metara trenutno najduži iskopani tunel na autocesti Koridora Vc u Bosni i Hercegovini.

Trasa autoceste poddionica Ponirak – Vraca je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica.

Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc dionice Poprikuše – Zenica sjever, poddionica Ponirak – Vraca potpisan je 1. kolovoza 2019. godine, a radovi su počeli 9.12.2019. godine.

U 2020. godini urađena je izmjena i dopuna glavnog projekta što je rezultiralo izmjenom tehničkog opisa odnosno promjenom dužine tunela na 3.360 metara sa 2.475 metara.

Izvođač radova na izgradnji tunela Zenica je kompanija Euroasfalt d.o.o. iz Sarajeva. Osim navedene kompanije u građenju tunela sudjelovala je i kompanija Cengiz Insaat iz Turske. Kompanija iz Turske izvela je iskop, primarnu podgradu i sekundarnu oblogu na dužini od 870 metara u obje tunelske cijevi, sa južne strane tunela.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 69.508.325,70 EUR-a sa PDV-om. Sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 19 milijuna eura. Sredstva su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Tunel Zenica se izvodi kao dvocijevni tunel. Prolazi ispod planine Vepar i imat će devet prolaza za pješake, dva prolaza za motorna vozila i dvije zaustavne niše i njegovim završetkom i puštanjem u promet put između Zenice i Žepča bit će kraći za pet kilometara.

Iskop i podgrađivanje tunela su izvedeni standardnom metodom NATM. Iskop je vršen u heterogenoj stijenskoj masi, pri čemu su obje tunelske cijevi prolazile kroz različita stanja materijala, od slabijih stijena gdje je primijenjen strojni iskop do veoma čvrstih stijena gdje su primijenjene tehnike miniranja „drill and blast“.c

Dodatni izazov je bio iskop i podgrađivanje tunela uz veće ili manje dotoke podzemnih voda, koje su zabilježene na više od 30% dužine tunela. S tim u vezi je cijelim tijekom izvođenja radova bila veoma važna privremena i stalna odvodnja tunela, da se nesmetano organizira napredovanje radova i transport kroz tunel.

Tijekom izvođenja radova, do sada nije zabilježena niti jedna incidentna situacija i veća ozljeda radnika ili materijalna šteta, što je važan i značajan uspjeh za sve sudionike u građenju ovog tunela, obzirom na njegovu dužinu, kompleksnost i izazove pri građenju, priopćila je press-služba JP Autoceste FBiH.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img