N24VijestiProsvjedi na Kosovu još traju

N24-VIJESTI

Prosvjedi na Kosovu još traju

PODIJELITE ČLANAK

Na sjeveru Kosova šesti dan za redom nastavljeni su prosvjedi kosovskih Srba, koji traže povlačenje kosovskih policajca i novoizabranih gradonačelnika iz općina sa srpskom većinom. Kosovski Srbi okupili su se jutros i ispred zgrade općine Leposavić i traže da se povuče novoizabrani gradonačelnik Lulzim Hetemi, koji već šesti dan boravi u zgradi općine, te da se povuku sve specijalne jedinice kosovske policije sa sjevera i da se formira Zajednica srpskih općina, prenosi RTS.

Građani se od jutros okupljaju nedaleko od zgrade Općine Zvečan, iza prostora koji je još uvijek ograđen bodljikavom žicom. KFOR se nalazi u neposrednoj blizini zgrade općine i na svim prilazima Zvečanu. Od prošlog petka traje kriza na sjeveru Kosova, od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava. Kako bi smirili situaciju, Europska unija i SAD od Prištine traže nove izbore, izlazak Srba na njih i formiranje Zajednice srpskih općina.

Ministarstvo obrane Turske izvijestilo je da je nakon događaja na Kosovu, na zahtjev Zapovjedništva združenih snaga NATO-a, raspoređen bataljun turskih specijalaca, te su počele pripreme da se turski vojnici prebace u vojarnu “Sultan Murat” u Prizrenu do 5. lipnja. U pisanoj izjavi ministarstva u vezi s događabnjima na Kosovu, navedeno je da Turska nastavlja da doprinosi regionalnom i globalnom miru i stabilnosti u okviru svojih Ujedinjenih naroda, NATO-a, Europske unije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE).

U tom kontekstu je naglašeno da se pomno prate i događanja na Balkanu, gdje postoje zajedničke povijesne i kulturne vrijednosti s Turskom. “Turska pokazuje konstruktivan stav i poziva na uzdržanost strane za rješavanje nedavnih događaja u prijateljskom i bratskom sjevernom dijelu Kosova, koji štete regionalnoj sigurnosti i stabilnosti, kroz dijalog”, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još