N24MagazinLifestyleRazlozi više zašto jesti sezonsku hranu

Lifestyle

Razlozi više zašto jesti sezonsku hranu

PODIJELITE ČLANAK

Zašto je dobro jesti sezonske namirnice otkrivamo u nastavku teksta:

1. Pruža više nutrijenata organizmu

Sezonska prehrana će osigurati organizmu više nutrijenata koji su potrebni za održavanje zdravlja, a kako tijekom jeseni imamo puno manje sunca i manje izlazimo van, upravo su nam oni potrebni.

Na primjer, brokula sadrži velike količineantioksidantnih vitamina A, C i E, ona usporava oštećenje stanica izazvano slobodnim radikalima, koje dovodi do starenja i pojave različitih bolesti. Uz spomenute vitamine, ovo povrće je puno kalcija i magnezija koji su neophodni za zdravlje zubi, kostiju i živaca, a isti sastojci pomažu održavati krvni tlak normalnim. Osim što sprječava starenje, beta–karoten iz brokule će održavati kožu zdravom i lijepom. Selen u brokuli potiče libido i plodnost. Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva.

Ostale namirnice uključuju brojne nutrijente koje će štititi imunitet poput salata, paprike, kupusnjača, badema, sjemenki suncokreta.

2. Pomaže zdravlju probave

Zemlja i gastrointestinalni trakt sadrže otprilike isti broj aktivnih mikroorganizama. Upravo će sezonske namirnice pomoći da održimo ravnotežu u crijevima i zaštititi tako njihovo zdravlje. Uz dodatak nutrijenata i vitamina, unosimo i više vlakana a znamo da su ona potrebna radi zdrave probave.

3. Jednostavno je ukusnija

Ako ste jeli jagode ili krastavce kada im je sezona, znate o čemu govorimo. Što više konzumiramo hranu koja je svježa i sezonska ona je boljeg ukusa i ne morate biti stručnjak za hranu kako biste shvatili da se radi o velikoj razlici ako jedete jabuku pakiranu koja stoji u hladnjaku i pojedete jabuku s drveta.

4. Podržavate lokalno gospodarstvo

Proizvodi koje kupujemo u velikim prodavaonicama često se beru prije nego što su zrele što znači da imaju manje vremena da sazru na drvetu. Kada se namirnice jedu u njihovoj sezoni i kada se kupuju kod proizvođača one će biti jeftinije a i vi ćete pomoći lokalnoj ekonomiji. Isto tako takve namirnice ne putuju preko pola svijeta kako bi došle na vaš stol, a to će ih isto tako činiti skupljima.

5. Bolje za okoliš

Kako smo već naveli, namirnice koje nisu sezonske mogu putovati s drugog kraja svijeta te se nalaze u kutijama, plastici i raznim materijalima koji se koriste za pakiranje. Isto tako proizvodnja koja se bavi uzgojem namirnica troši puno energije a samim time i onečišćava okoliš. Ako vam nije blizu lokalna proizvodnja, potražite mjesto koje ima svježe proizvode a priroda će vam biti zahvalna.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još