Za ljubitelje voćnih kolača ljeto je sigurno najdraže godišnje doba. Tada nas Majka Priroda obraduje obiljem ukusnih voćnih plodova među kojima se nalaze i marelice. Upravo je sada pravo vrijeme da iskoristite sezonu marelica koja je uistinu kratka, a osim nezaobilaznog pekmeza isprobajte i kolače s marelicama. Recept za jedan takav ukusan i vrlo jednostavan kolač donosimo vam u nastavku.
Sastojci za kolač s marelicama:
- 2 jogurta (400 ml)
- 4 jaja
- 1 čaša šećera (čašu od jogurta iskoristite za mjericu)
- 1 čaša ulja
- 4 čaše oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 40 dag marelica
- listići badema
- šećer u prahu po želji
- krušne mrvice za kalup
Priprema kolača od marelica:
Marelice operite, raspolovite, odstranite košticu i narežite ih na manje komade. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Ako imate sito, uvijek je dobro prosijati brašno i prašak jer će se kolač zbog toga bolje dizati.
U drugu posudu stavite jaja, dodajte šećer i potom miksajte oko pet minuta, sve dok se smjesa ne udvostruči i poprimi svijetložutu boju. Zatim smanjite brzinu miksanja na najmanju i pomalo dodajte ulje, a nakon njega i jogurt. Na kraju u smjesu ubacite prosijano brašno s praškom za pecivo i sjedinite mikserom.
Kalup za pečenje dobro premažite s malo masnoće po želji, a zatim posipajte s krušnim mrvicama. Ako nemate mrvice, iskoristite oštro brašno. Mrvice će pomoći da se na dnu kolača stvori čvrsta dobro zapečena korica. Smjesu ulijte u kalup, po njoj rasporedite narezane marelice koje možete blago utisnuti u smjesu. Naposljetku po marelicama posipajte listiće badema i zatim stavite kalup u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva.
Kolač pecite oko 45 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Znat ćete da je gotovo kada se rubovi odvoje od kalupa i kada na vrhu kolač poprimi lijepu tamnu zlatnožutu boju. Pustite ga da se ohladi do kraja, a prije posluživanja posipajte po njemu malo šećera u prahu.
n24.ba