Recept za bezglutenske krofnice
Bezglutenske krofnice su jednostavan i ukusan desert koji se brzo priprema. Njihova smjesa je mekana i podsjeća na onu za uštipke, a prženjem dobivaju hrskavu koricu i mekanu unutrašnjost.
Priprema smjese
U srednju posudu stavite sve sastojke i dobro ih sjedinite pjenjačom ili žicom za mućenje dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Bezglutensko brašno je vrlo fino i puderasto, pa je važno energično miješati kako bi se ravnomjerno rasporedilo. Smjesa će biti ljepljiva i podatna za oblikovanje.
Prženje krofnica
U dublju manju posudu ulijte masnoću po izboru (svinjska mast daje posebnu hrskavost) i zagrijte je. Pazite da temperatura ne bude previsoka kako krofnice ne bi ostale sirove iznutra, ali ni preniska kako ne bi upile previše masnoće.
Korištenjem dvije male žličice oblikujte kuglice – jednom žličicom zahvatite smjesu, a drugom je pažljivo spuštajte u vruće ulje. Pržite ih u manjim turama (4-5 komada odjednom) kako ulje ne bi naglo gubilo temperaturu.
Završni koraci
Gotove krofnice vadite na pladanj obložen papirnatim ubrusom kako bi upile višak masnoće. Poslužite ih tople, same ili uz omiljeni dodatak poput meda, šećera u prahu ili džema.
Uživajte u hrskavim i mekanim bezglutenskim krofnicama!
Foto: Kreni Zdravo