spot_img
spot_img
N24VijestiBiHSahranjen Marko Mišić, povratnik u Derventu koji je prije mjesec teško pretučen

N24 Crna kronika

Sahranjen Marko Mišić, povratnik u Derventu koji je prije mjesec teško pretučen

PODIJELITE ČLANAK

Marko Mišić sahranjen je na mjesnom groblju u Brezicima kod Dervente. On je prije mjesec pokušao spriječiti dvije osobe u nelegalnoj sječi njegove šume. I tada je fizički napadnut. Teškim ozljedama podlegao je u bolnici u Slavonskom Brodu. Ovo je još jednom otvorilo pitanje sigurnosti povratnika i njihove imovine u Bosanskoj Posavini.

Nakon neuspješnih vapaja vlastima da im pomogne da od pljačke sačuvaju svoju imovinu na koju su se s teškom mukom vratili, povratnici u Bosansku Posavinu i danas, 30 godina nakon progona, skupo plaćaju ostanak na djedovini, piše Federalna Televizija.

– Do toga je, jednostavno, moralo doći. Slomilo se na Marku Mišiću. Danas smo ga sahranili. Šta će biti? Institucije bi trebalo odraditi svoj dio posla – rekao je Jozo Tipurić, predsjednik Mjesne zajednice Foča kod Doboja.

Svi su složni da se na sigurnosti povratnika i njihove imovine do sada nije uradilo dovoljno. Među onima koji su osudili napad su i derventski gradonačelnik Milorad Simić i potpredsjednik RS Davor Pranjić, koji je, uz zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, prisustvovao sahrani.

– Evo, Davore, prilike da zajedno s odgovornima, vidim da su ovdje iz vlasti i drugi došli – da pokušate učiniti da uistinu ovaj prostor bude prostor mira i dobra – poručio je gvardijan plehanski fra Anto Tomas.

Pranjić je poručio da vjeruje da će pravosudne institucije uraditi sve, prenosi FTV.

– Naše je da to ispratimo do kraja, što ćemo i učiniti – rekao je Pranjić.

Na primjeru Marka Mišića država je pokazala da se nevješto bori protiv organiziranog kriminala. U ovoj godini ni jedan od šest napada na povratnike nije prosecuiran.

– Ukoliko politička retorika bude ovakva i ukoliko političari budu sijali govor mržnje i razdora, ne možemo se nadati ničemu dobrom – kazala je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić (NS).

Policija je, pod sumnjom da su počinili krivično djelo „ubojstvo u pokušaju“ uhitila M. Đ. i jednu maloljetnu osobu iz Doboja.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img