spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleSedam simptoma koji ukazuju da bolove u trbuhu ne smijete ignorirati

N24 MAGAZIN

Sedam simptoma koji ukazuju da bolove u trbuhu ne smijete ignorirati

PODIJELITE ČLANAK

Svatko tko se barem jednom otrovao hranom ili se suočio sa želučanim virusom upoznat je s bolovima, povraćanjem i proljevom koji često prate ove bolesti. U većini slučajeva ova su neugodna stanja kratkotrajne prirode i traju samo nekoliko dana, a bolovi u trbuhu obično nestaju sami od sebe.

Međutim, bol u trbuhu koja traje nekoliko dana i toliko je jaka da ne možete funkcionirati mogla bi biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja koje zahtijeva liječničku skrb, a mogućnosti liječenja razlikuju se ovisno o uzroku boli, donosi Insider.

”Može biti teško odrediti koliko bi ozbiljna bol u trbuhu mogla biti jer je ova vrsta boli čest simptom mnogih vrsta bolesti, uključujući virusni gastroenteritis (želučana gripa), trovanje hranom, alergije na hranu i zatvor. Ali postoje neki znakovi na koje treba obratiti pozornost, a mogu ukazivati ​​na to da je bol u trbuhu ozbiljna te zahtijevaju hitnu liječničku pomoć”, objašnjava gastroenterolog Hardeep Singh.

Simptomi koji zahtijevaju hitnu intervenciju

Znakovi da bol u trbuhu može biti ozbiljna uključuju povraćanje i proljev koji traje dulje od 24 sata, krv u stolici, urinu ili povraćenom sadržaju, nagli gubitak težine, nedostatak apetita, naticanje trbuha, groznicu koja ne prolazi te intenzivnu bol koja se progresivno pogoršava.

”Ako osjetite bolove u trbuhu koji ne prestaju u roku od nekoliko dana ili su toliko jaki da ne možete normalno funkcionirati tijekom dana, smjesta potražite liječničku pomoć”, upozorava liječnica Nischita Merla.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img