spot_img
spot_img
N24VijestiBiHSinan Husić: Sjednica je u nedjelju, rudarima je prioritet smjena direktora EPBiH

Vijesti

Sinan Husić: Sjednica je u nedjelju, rudarima je prioritet smjena direktora EPBiH

PODIJELITE ČLANAK

Tuzli će u nedjelju biti održana vanredna sjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika (SSRR) u FBiH na kojoj će biti prezentovano 12 tačaka koje će biti postavljeni pred predstavnike vlasti.

“Tačno je da je za sutra zakazana ta sjednica nakon koje ćemo se mi usmjeriti prema Vladi Federacije BiH. Ponudit ćemo 11 tačaka prema Elektroprivredi, a u tih 11 ćemo ugraditi i 12. koja se tiče smjene generalnog direktora Admira Andelije“, poručio je predsjednik SSRR FBiH Sinan Husić.

Ispunjavanjem tih 12 tačaka koje su, prema njihovom mišljenju “lagane, realne i objektivne”, stiču se uslovi da se pokrene proizvodni proces, govori nam predstavnik rudara. Smjena direktora, ističe, prioritet je.

On je još dodao da će predložiti da rudnici i termoelektrane budu jedna kompanija sa djelatnošću proizvodnje električne energije, jedinstvenim kolektivnim ugovorom i pravilnicima o radu i radnom učinku.

Rudari su, podsjetimo, 23. i 24. novembra protestvovali u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH, nezadovoljni, između ostalog, pravilnicima o platama i radnom učinku.

Na protestu su tražili stavljanje van snage spornih pravilnika, te smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća.

Rudari su zatražili i utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Ipak, 24. novembra odlučili su da prekinu protest, ali proizvodnju u rudnicima nisu nastavili. Sinoć, pak, okupili su se u više gradova kako bi u javnosti ponovili svoje zahtjeve.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img