spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiSpavate manje od 7 sati dnevno? Evo kako to može utjecati na...

N24-ZANIMLJIVOSTI

Spavate manje od 7 sati dnevno? Evo kako to može utjecati na vaše zdravlje

PODIJELITE ČLANAK

Nedovoljno sna ima značajan utjecaj na naše trenutačno blagostanje i dugoročno zdravlje. Nedavna istraživanja objasnila su kako nedostatak sna utječe na različite aspekte našeg zdravlja. Opće je poznato da dovoljno sna jača naš imunološki sustav i povezano je sa smanjenim rizikom od srčanih i metaboličkih stanja, uključujući pretilost i dijabetes tipa 2.

Kako spavanje od pet sati dnevno utječe na vaše zdravlje?

Istraživači sa Sveučilišta Pennsylvania State otkrili su da je jedan od načina na koji nam nedostatak sna šteti smanjenje osjećaja sitosti, čak i nakon konzumiranja obroka s visokim udjelom masnoće. Studija, detaljno objavljena u Journal of Lipid Research, proučavala je kako je spavanje od samo pet sati dnevno tijekom četiri dana, nakon čega je uslijedila jedna noć od 10 sati “sna za oporavak”, utjecalo na 15 zdravih muškaraca u 20-ima, piše Kreni Zdravo!

Posebno se ispitivao utjecaj na razine lipida nakon obroka, koje su povezane s razvojem masnih naslaga koje začepljuju arterije.

Nalazi su bili zabrinjavajući, budući da se lipidi nisu metabolizirali, već su se pohranili, kao što je primijetio dr. Orfeu Buxton, profesor na Penn Stateu i jedan od autora studije. Iako stručnjaci ne mogu točno odrediti zašto je nedovoljno sna problem, oni sugeriraju da stres vezan uz posao ne samo da ometa naš san, već i pogoršava stres vezan uz posao.

Spavanje sedam sati ili manje

Druga studija Sveučilišta Ball State otkriva da gotovo jedna trećina zaposlenih Amerikanaca spava sedam sati ili manje, što je trend koji se s vremenom pogoršava. Ovo istraživanje analiziralo je 150.000 zaposlenih odraslih osoba 2010. – 2018. i otkrilo da gotovo 36 % njih nije spavalo dovoljno u 2018., u usporedbi s gotovo 31 % u 2010. godini. Afroamerikanci i pojedinci višerasnog podrijetla iskusili su najveći porast neadekvatnog sna, s više od 45 % koji su prijavili nedovoljno odmora.

Osim toga, oni koji rade u visokostresnim profesijama kao što su zdravstvo, policija i vojska, kao i poslovi u prijevozu, rukovanju materijalima i proizvodnji, prijavili su visoku razinu nedostatka sna. Ovo je značajan problem s obzirom na kritične, vremenski osjetljive odluke koje se često donose na ovim pozicijama, u kombinaciji s neredovitim i dugim radnim vremenom.

Čimbenici poput dužeg radnog vremena, povećane upotrebe tehnologije i elektroničkih uređaja pridonose problemu. Dr. Jagdish Khubchandani, voditelj istraživanja, predlaže da bi poslodavci trebali poduzeti korake kako bi osigurali svojim radnicima dovoljno odmora, budući da posljedice nedostatka sna obuhvaćaju širu zajednicu.

Nedovoljno sna ne utječe samo na kognitivne funkcije, već i na raspoloženje i opću dobrobit. S vremenom povećava rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući pretilost, dijabetes, visoki krvni tlak i oslabljeni imunološki sustav. Mentalno može dovesti do tjeskobe, depresije i drugih psiholoških simptoma. Kod djece se nedostatak sna može manifestirati kao hiperaktivnost, što se potencijalno može zamijeniti ADHD-om.

Tehnologija i san

Vrijeme ispred ekrana, osobito prije spavanja, čest je faktor koji pridonosi nedostatku sna. Plavo svjetlo koje emitiraju uređaji može poremetiti naše prirodne obrasce spavanja. Preporučuje se izbjegavati ekrane najmanje sat vremena, idealno dva prije spavanja.

Međutim, tehnologija se također može koristiti pozitivno za podržavanje boljeg sna, kao što je postavljanje alarma za spavanje ili korištenje uređaja kao što je pametni sat za praćenje obrazaca spavanja. U sadašnjoj tehnološkoj eri savjetuje se korištenje tehnologije za poboljšanje sna.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img