spot_img
spot_img
N24VijestiBiHSpeleologe u jami pored Tomislavgrada dočekalo iznenađenje, dijelovi automobila, ručne granate

Vijesti

Speleologe u jami pored Tomislavgrada dočekalo iznenađenje, dijelovi automobila, ručne granate

PODIJELITE ČLANAK

Članovi Speleološkog društva “Mijatovi dvori” iz Tomislavgrada tijekom vikenda istražili su nekoliko jama na planinsko brdskim dijelovima oko Tomislavgrada te u jednoj od njih pronašli dijelove automobila i više vrsta ručnih granata.

Kako su istaknuli iz Speleološkog društva, na Midenoj planini istraživali su jamu Dizdarušu, koja se nalazi iznad naselja Mrkodola i Bukovice, uz put za Vjetroelektranu Mesihovina.

Riječ je o jami dubokoj 37 metara i jednostavne morfološke građe, s jednom manjom policom na 30-om metru dubine.

Po riječima člana Speleoploškoga društva Josipa Markovića, dno te jame, ali i dijelovi vertikale su puni dijelova od automobila.

“Pretpostavka je da je automobil ispilan te ubačen u speleološki objekt, jer je općepoznato da mrak u jami ‘guta otpad’ i on zauvijek nestane. Uz auto otpad, jama na svom dnu ima nekoliko vrsta ručnih granata, te drugih minsko – eksplozivnih sredstava”, kazao je Marković.

On napominje da je u jami pronađeno i par špiljskih životinja.

S istraživanjem, u  kojem su sudjelovali Domagoj Madunić, Ivana Dukić i Ivan Bakula, nastavilo se na platou Grabovičke visoravni, odnosno u jami Splitača.

“Istraživala se jama Splitača koja ima i svoju povijesnu priču, prelijepo je osigana s velikim bogatstvom stalaktita, stalagmita, saljeva i zavjesa. Dužina špiljskih kanala je oko 60 metara, a dubina 9 metara”, naglasio je Marković.

On je dodao da se ekipa pod vodstvom njihovog člana Marina Vidovića prvi put spuštala u jame te su u jednom danu posjetili njih tri: Dobraljevac, Splitaču i Dizdarušu. (Fena)

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img