spot_img
spot_img
N24VijestiStižu veće naknade za prihvaćanje platnih transakcija

N24-VIJESTI

Stižu veće naknade za prihvaćanje platnih transakcija

PODIJELITE ČLANAK

Kartične kuće Visa i Mastercard planiraju povećati naknade koje trgovci plaćaju za prihvaćanje platnih transakcija, izvijestio je u srijedu Wall Street Journal.

Naknade bi trebale biti povećane već od listopada, piše WSJ, pozivajući se na upućene izvore i na dokumente u koje je dobio uvid. Mnoga povećanja odnose se na internetsku kupovinu, napominje američki poslovni list. Visa i Mastercard nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju izvješće.

Trgovci plaćaju naknadu bankama izdavateljima kartice pri svakoj transakciji, a njezino povećanje obično se prenosi na kupce, upozorili su svojedobno regulatori. Vijest je to koja će razljutiti i mnoge u BiH. Istraživanja pokazuju da je u ovoj zemlji broj korisnika koji svakog dana plaćaju karticama 24%. Kad se promatra tip platnog proizvoda koji se nalazi u novčanicima ispitanika, kao i prethodnih godina najviše je debitnih kartica, koje posjeduje čak 94% ispitanika, dok svaki četvrti ispitanik posjeduje kreditnu karticu.

Platne kartice se najčešće koriste za kupovine u supermarketima (66%), trgovinama odjeće i obuće (46%), na benzinskim crpkama (44%), te trgovinama namještaja i tehničkih uređaja (31%).

Također 66% ispitanih u ranijem istraživanju susrelo s online plaćanjima i kupovinom. Uglavnom se online plaćanja obavljaju na mjesečnoj razini (24%), dok 12% ispitanika praktikuje da plaća online makar jednom tjedno. Sada je pitanje koliko će se povećati  naknade za prihvaćanje platnih transakcija i koliko će se sve prenijeti na kupce. U vremenu poskupljenja svega i svačega, ovo je “samo” novi udar na potrošače, a čini se kako nam je sve to postalo sasvim normalno.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img