spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleŠto se događa u organizmu ako prestanete piti alkohol na 30 dana?

Lifestyle

Što se događa u organizmu ako prestanete piti alkohol na 30 dana?

PODIJELITE ČLANAK

Mnogi su odlučili apstinirati od alkohola u listopadu, doznajemo kakve to dobrobiti donosi za naše zdravlje.

“Sober October” je globalna akcija kojom se potiče apstinencija od alkohola cijeli mjesec. Iako “Trijezni listopad” ne zvuči  jednako dobro, jasno je što se želi reći. Puno je onih koji će se tijekom ovog mjeseca odreći alkohola kako bi sudjelovali u ovoj akciji. Taj izazov traje 31 dan, a sva sredstva koja će se prikupiti tijekom akcije idu u svrhe liječenja raka, a ideja je nastala još u Britaniji. Sigurno je i ova akcija dobar način da se vaše tijelo resetira i očisti od alkohola kojeg ste možda u prevelikim mjerama unosili tijekom ljeta u organizam.

Što će se dogoditi u vašem tijelu ako prestanete piti alkohol na 30 dana?

“Puno je dobrobiti za zdravlje koji će nastupiti kao rezultat apstinencije od alkohola na mjesec dana”, navodi Ashley Loeb Blassingame, jedna od osnivačica programa za oporavak te dodala kako će se kod svakoga apstinencija pokazati dobrom na neki način, ali možete računati na puno bolji san, bolje pamćenje, bolji imunitet i manji rizik od razvoja karcinoma

Gubitak kilograma i bolje kardiovaskularno zdravlje

Možda će vas iznenaditi da će doći do gubitka kilograma ako prestanete piti alkohol, ali ne zaboravite da on često znači i puno kalorija. 

“Općenito govoreći, kroz četiri tjedna će doći do jačanja imunološkog sustava, bolje memorije, nestat će promjene raspoloženja, izgubit ćete kilograme, imat ćete čistu kožu te biti manje impulzivni u reakcijama. To su samo neke od dobrobiti apstinencije od alkohola”, navodi dr. Lawrence Weinstein, direktorica centra za ovisnosti. Dodaje kako su tu i neurološke dobrobiti apstinencije, a neke će se primijetiti kroz 7 dana, ali puno jače nakon mjesec dana.

Konzumacija alkoholnih pića rizični je čimbenik za nastanak brojnih kroničnih bolesti

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije Europska regija je regija s najvećom potrošnjom alkoholnih pića u svijetu. Na žalost, Hrvatska je jedna od zemalja koja ima visoku konzumaciju alkoholnih pića. U našem društvu pijenje alkoholnih pića je ugrađeno u običaje te je velika nekritičnost prema njegovoj konzumaciji. Sve veći broj mladih ljudi konzumira alkoholna pića, a prva konzumiranja alkohola počinju već u osnovnoj školi. Štetna  upotreba  alkohola ima  značajan  utjecaj  na  javno  zdravlje,  budući  da  predstavlja globalni  problem  koji  kompromitira  kako  individualni  razvoj,  tako  i  razvoj  društva.  Štetne posljedice  koje  alkohol  uzrokuje  sežu  daleko  van  okvira  fizičkog  i  psihičkog  zdravlja same osobe koja ga konzumira  – alkohol  nepovoljno  utječe  i na zdravlje  članova  njegove obitelji, na osobe  iz  njegovog okruženja, i iz radne sredine  – utjecaj štetne uporabe alkohola seže duboko u srž samog društva, stoji na stranicama HZJZ-a.

Pijenje alkoholnih pića rizični je čimbenik za nastanak brojnih kroničnih bolesti te je povezana s nastankom nekih malignih bolesti koje su porastu, kao što su:  karcinom dojke, jetre, debelog crijeva, želuca, gušterače, jednjaka. U borbi protiv nezaraznih kroničnih bolesti Svjetska zdravstvena organizacija stavila je smanjenje štetne konzumacije alkohola za jedan od prioritetnih ciljeva do 2030. godine. U prevenciji štetne konzumacije alkohola Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje sveobuhvatne intervencije koje su usmjerene na: smanjenje dostupnosti, informiranje populacije o rizicima, smanjenje potražnje te intervencije zdravstvene službe za rano prepoznavanje rizika i pravovremeno liječenje.

n24.ba

 

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img