N24MagazinLifestyleStručnjaci upozoravaju na šest navika koje dokazano skraćuju život

N24 MAGAZIN

Stručnjaci upozoravaju na šest navika koje dokazano skraćuju život

PODIJELITE ČLANAK

Sjedilački način života, nepravilna prehrana i nedovoljna količina sna trebali bi biti dodani na popis navika koje povećavaju rizik od ranije smrti, piše Huffington Post. Ostali faktori koji povećavaju rizik od prerane smrti su pušenje, previše konzumiranja alkoholnih pića i nedovoljno fizičke aktivnosti.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Sydneyju vjeruju kako je upravo nezdravi životni stil jedan od najčešćih razloga smanjenog životnog vijeka te se nadaju da će njihovo otkriće ohrabriti više ljudi da naprave barem male promjene u svome životu. U spomenutom istraživanju je sudjelovalo više od 230 tisuća odraslih osoba u dobi od 45 godina nadalje.

Tijekom perioda od šest godina otkrili su da oni koji su pokazivali riskantno ponašanje, kao što su pušenje, povećan unos alkohola, fizička neaktivnost, loša prehrana, dugo sjedenje te premalo ili previše sna, imali veći rizik od ranije smrti od onih čiji životni stil nije uključivao ništa od navedenog. Oni koji su imali neke od navedenih navika umirali su ranije.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još