spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiStručnjak pojasnio smiju li se jesti jaja kojima je prošao rok trajanja...

N24

Stručnjak pojasnio smiju li se jesti jaja kojima je prošao rok trajanja i kada se javlja salmonela

PODIJELITE ČLANAK

Jaja su popularna namirnica diljem svijeta zbog svoje svestranosti i nutritivne vrijednosti. Bogata su proteinima visoke kvalitete, vitaminima i mineralima kao što su vitamin B12, riboflavin, selen i željezo. Osim toga, jaja su jednostavna za pripremu i pristupačna većini ljudi.

Mogu se pripremati na različite načine – kuhana, pečena, pržena ili kao dio raznih jela poput omleta, fritata, quichea ili raznih peciva. Jaja su ključni sastojak u mnogim kulinarskim receptima diljem svijeta, dodajući bogatstvo okusa i teksture jelima.

Unatoč svojoj popularnosti, važno je napomenuti da ljudi s određenim zdravstvenim stanjima ili prehrambenim ograničenjima mogu trebati ograničiti unos jaja zbog sadržaja kolesterola. Ipak, za većinu ljudi, umjerena konzumacija jaja može biti ukusan i zdrav dodatak prehrani.

Mogu li se konzumirati?

No, što s jajima kojima je istekao rok trajanja? Smijete li ih konzumirati i kolike su šanse da se pojavi salmonela? Benjamin Chapman, stručnjak za sigurnost hrane, ističe važnost razumijevanja roka trajanja jaja, prenosi Southern Living.

Taj rok označava vrijeme tijekom kojeg su jaja najbolje kvalitete, ali ne jamči sigurnost za konzumaciju nakon isteka. Proizvođači obično tvrde da jaja mogu trajati 4-5 tjedana u hladnjaku, ali nema univerzalnog roka trajanja koji bi odredio sigurnost. Čak i nakon isteka roka, jaja možete jesti, ali postoji rizik od salmonele. Kontaminacija se može dogoditi unutar jajeta, iako je takav slučaj rijedak. Srećom, salmonela se ne pojavljuje često, oko 1:10.000 ili 1:20.000 jaja.

Važno je pravilno skladištiti jaja kako biste smanjili rizik od kontaminacije i očuvali njihovu svježinu. Držite ih u hladnjaku, idealno na temperaturi ispod 5°C, i uvijek provjeravajte njihovu kvalitetu prije upotrebe.

Ako primijetite neobičan miris ili izgled, bolje je ne riskirati te ih ne konzumirati. Iako je rijedak slučaj, važno je biti svjestan potencijalnih opasnosti i primijeniti mjere opreza kako bi se osigurala sigurna konzumacija hrane. Podsjetimo, pisali smo o tome kako provjeriti jesu li jaja još uvijek dobra za konzumaciju.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img