spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiSvaka domaćica u Jugoslaviji znala je za ovaj misteriozni proizvod: Mnogi ga...

N24

Svaka domaćica u Jugoslaviji znala je za ovaj misteriozni proizvod: Mnogi ga i danas žele kupiti

PODIJELITE ČLANAK

Svaka domaćica u Jugoslaviji sigurno je znala čemu služi čuvar mlijeka dok današnje generacije u čudu gledaju taj komad stakla kojeg je nekad proizvodila Tvornica laboratorijskog stakla Boris Kidrič u Puli. Naime, boral čuvar mlijeka nekada se redovito koristio prilikom zagrijavanja mlijeka, sirupa, kuhanja tjestenine i variva, a pomagao je da tekućina ne iskipi iz posude.
Tvornica Boris Kidrič je svoje proizvode, osim na tadašnje jugoslavensko tržište, plasirala i u europske zemlje poput Italije, Francuske, Njemačke, Švedske i Poljske. Čuvar mlijeka izrađen od vatrostalnog boral stakla.
Njegovo korištenje je bilo jednostavno – samo ga je trebalo staviti na dno posude kako mlijeko ne bi prekipjelo preko ruba. Ni održavanje mu nije komplicirano – samo ga treba oprati u blagom deterdžentu za posuđe i isprati mlakom vodom.

Ljudi se čude: Nije mi bilo jasno zašto baka kuha pepeljaru

Slika proizvoda kojeg je nekad bilo u skoro svakom kućanstvu izazvala je veliku pažnju i znatiželju u Facebook grupi Retroteka. Mnogima nije bilo jasno kako se točno koristi, a ljude i danas zanima gdje se može kupiti.

“Stavi se na dno posude u kojoj se prokuhava mlijeko ili kuha tjestenina, juha ili varivo. Pločica od boraks-stakla, oblikovana tako da sprječava stvaranje krupnih mjehura zraka koji uzrokuju da tekućina iskipi iz lonca. Nije baš uvijek stopostotno učinkovito, ali zaista dosta pomaže”, objasnila je jedna članica grupe.

Drugi se prisjećaju da su i sami imali taj zanimljivi proizvod. “Imamo ga, kupljeno u tvornici stakla u Puli, negdje između 1985.-1988. otprilike, bila sam dijete. Mama je koristila kada je prokuhavala domaće mlijeko”, “Kad sam bio mali nije mi bilo jasno zašto baka kuha pepeljaru u mlijeku”, pišu drugi.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img