Vrijeme je za kukuruz! Kuhani, pečeni, u svakom obliku je odličan jer ima toliko benefita. Ne ne sadrži gluten, što ga čini dobrom alternativom pšenici za one koji ga moraju izbjegavati. Evo još nekoliko razloga zašto ga trebate uvrstiti u prehranu, piše Živim.
Sadrži benefite cjelovitih žitarica
Kao cjelovita žitarica, kukuruz se nalazi u kategoriji namirnica koje imaju zaštitni učinak. Brojne studije su povezale konzumaciju kukuruza s nižim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i pretilosti. Da, kukuruz je povezan s nižim rizikom od pretilosti unatoč tome što sadrži puno ugljikohidrata. No, naravno, količina je bitna. Pokušajte odabrati porcije koje su u skladu s potrebama vašeg tijela i razinom aktivnosti. Za većinu odraslih žena to bi značilo jedno klip kukuruza ili pola šalice pečenih zrna.
Bogat je važnim nutrijentima
Kukuruz sadrži različite vrste vitamina B, ali i kalij. Kalij je mineral koji podržava zdravi krvni tlak, funkcioniranje srca, mišićne kontrakcije, sprječava grčeve u mišićima te pomaže u održavanju mišićne mase. Ne samo to, kukuruz sadrži 10 puta više vitamina A od ostalih žitarica. Uz sve to, štiti od kognitivnog propadanja. Isto tako, vitamin A podržava imunološki sustav i pomaže u formiranju sluznice dišnog trakta. Jača sluznica stvara bolju zaštitnu barijeru te tako sprječava ulazak klica u krvotok.
Kukuruz ima antioksidanse
Lutein i zeaksantin, glavni karotenoidi (ili pigmenti) kukuruza, pomažu u zaštiti očiju te dokazano smanjuju rizik od makularne degeneracije (bolest je središnjeg dijela mrežnice) i katarakte (očna mrena). Isto tako, dokazano je da antioksidans kvercetin može pomoći u borbi protiv akutnih i kroničnih upala te štiti od neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti. Kvercetin je također povezan s apoptozom, oblikom programirane stanične smrti koju tijelo koristi da ubije istrošene ili nefunkcionalne stanice.
Naravno, kad pomislite na kukuruz, sigurno mislite na onaj žute boje. No, postoje i plavi i ljubičasti, a antioksidansi u njima mogu suzbiti upalu. Kao i zaštititi tijelo od oksidativnog stresa, neravnoteže između slobodnih radikala koji oštećuju stanice i sposobnosti tijela da se suprotstavi njihovim štetnim učincima.