N24SportNogometSvjetsko prvenstvo: Organizatori na 40 terena uzgajaju rezervnu travu

Najveći nogometni događaj

Svjetsko prvenstvo: Organizatori na 40 terena uzgajaju rezervnu travu

PODIJELITE ČLANAK

Za najraskošnije i najkontroverznije Svjetsko prvenstvo našeg doba nije se štedjelo na novcu u ispunjavanju najosnovnijih zahtjeva za veliki nogometni turnir – igrališta. Sedam novih stadiona, te brojni tereni za trening izgrađeni su u i oko Dohe za World Cup koji počinje 20. studenoga. Velika pažnja posvetila se i travnjacima.

Kako se ne bi dogodilo da se zbog visokih temperatura travnjaci unište, organizatori su za osam stadiona na kojima će se igrati, te za 136 terena za trening osigurali i zamjensku travu. To je razlog zašto su uvezeni milijuni sjemenki, zaposleni deseci osoblja i velika površina postavljena s rezervnim terenima u slučaju da bilo koji od glavnih stadiona treba premjestiti u kratkom roku.

Stotine tona sjemena trave uvezeno je iz Sjedinjenih Država u zrakoplovima s kontroliranom klimom, a na farmi sjeverno od glavnog grada Dohe, nalazi se ogromno polje koje pokriva 40 terena u punoj veličini na kojem se uzgaja rezervna trava, objavio je Daily Mail.

“Podloga za igru ne bi se držala zajedno bez pravog sjemena trave zbog klime i uvjeta u Katru,” rekao je David Graham iz Aspire Turfa, odgovorne tvrtke. Svaki novi teren trebao je ljeti 50.000 litara desalinizirane morske vode dnevno.

Kemijski kokteli i podzemni sustav za smanjenje vlage korišteni su kako bi se iskorijenio rizik od gljivica na travi. “Travnjak se može premjestiti i položiti spreman za igru za osam sati,” rekao je voditelj projekta Mohamed Al Atwaan.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još