spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiTko i zašto ne bi smio jesti đumbir?

N24-ZANIMLJIVOSTI

Tko i zašto ne bi smio jesti đumbir?

PODIJELITE ČLANAK

Fitoterapeuti savjetuju da se ne konzumira više od 4 g đumbira dnevno jer ako se konzumira u većim količinama može uzrokovati plinove, nadutost, žgaravicu. Osobe s ulceroznim kolitisom, upalnim bolestima, poremećajima krvarenja te trudnice ne bi trebale konzumirati đumbir.

Đumbir se koristi od davnina u tradicionalnoj kineskoj medicini, a uzimao ga je i glasoviti Konfucije – za zdravlje i snagu. Već mu se stoljećima pripisuju i afrodizijačke moći. Njegovu popularnost slikovito dočarava činjenica da je u to doba bio redovito posluživan na stolovima, uz sol i papar. Sadrži spojeve zvane gingeroli koji posjeduju protuupalno, analgetsko, antikarcinogeno i antipiretsko djelovanje.

Prisutnost tih tvari vjerojatno je ključ povoljnog djelovanja đumbira na prevenciju i olakšavanje simptoma kroničnih upalnih bolesti. Đumbir u jelima i pićima poboljšava probavu i pomaže u liječenju prehlada, a ako napravite tople obloge od đumbira i njima protrljate tijelo, možete se riješiti napetosti, bolova i grčeva, pa čak i ubrzati zacjeljivanje. Pored svih tih dobrih svojstava đumbir ipak može izazvati nuspojave te ga zato ne treba konzumirati u prevelikim količinama.

Tko ga ne bi trebao uzimati?

  • Osobe s ulceroznim kolitisom – osobe s upalnim bolestima crijeva mogu imati vrlo neugodne simptome ako uzmu veće količine đumbira.
  • Osobe s poremećajima krvarenja – đumbir stimulira cirkulaciju i pojačava krvni tlak.
  • Trudnice – trebaju ga izbjegavati jer može uzrokovati grčeve u maternici. Trudnicama se posebno savjetuje da ne konzumiraju čaj od đumbira u posljednja dva tjedna trudnoće.
  • Prije operativnih zahvata – zato jer može izazvati obilnije krvarenje.
  • Osobe koje uzimaju određene vrste lijekova – to se posebno odnosi na lijekove za srce, antihistaminike, lijekove protiv tumora i lijekove za smanjenje težine. Ako pijete lijekove svakako se savjetuj s liječnikom.
PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img