spot_img
spot_img
N24VijestiBiHTvrtka iz Slovenije u tvornicu u BiH ulaže 100 milijuna eura

N24

Tvrtka iz Slovenije u tvornicu u BiH ulaže 100 milijuna eura

PODIJELITE ČLANAK

Slovenska Paloma, najstariji regionalni proizvođač higijenskog papira, danas je svečano obilježila završetak investicijskog ciklusa na sjeveru Slovenije vrijednog 138 milijuna eura. Početak velikih ulaganja krenuo je 2016. godine kada je Palomu preuzeo češki investicijski holding Eco-Investment.

Od tada slovenska firma djeluje pod kapom slovačke SHP Groupe (poznate i po brendu toaletnog papira Harmony) koja je također u većinskom vlasništvu češkog holdinga na čijem je čelu Milan Fil’o.

Obnovljena tvornica danas se može pohvaliti novim strojem za proizvodnju papira, dvije nove konvertne linije, ubrzanom i naprednom paletizacijom te novim automatiziranim skladištem. Kapaciteti proizvodnje time su povećani za 20 hiljada tona.No, to nije sve. Milan Fil’o, predsjednik Nadzornog odbora Eco-Investmenta, na svečanom obilježavanju investicijskog ciklusa u Sladkom Vrhu, najavljuje da već sljedeće godine slijedi novo ulaganje od 11 milijuna eura u novu proizvodnu liniju, izvijestio je Poslovni.hr.

U isto vrijeme razvijaju projekt energetskog postrojenja koje bi se trebalo temeljiti na obnovljivim izvorima energije, što bi u konačnici zajedno trebalo stajati dodatnih 50 milijuna eura. Milan Fil’o, predsjednik NO-a Eco-Investmenta, i čelnik SHP Groupe Richard Žigmund priznaju da analiziraju nove ‘mete’, ali da više ne mogu reći.

Investicija u BiH od 100 milijuna eura

Te su investicije nužan zalog za budućnost jer se papirna industrija, pa tako i Paloma, već neko vrijeme bori s profitabilnošću. Pogodile su je energetska kriza, kao i velike fluktuacije u cijeni celuloze, dvije najvažnije troškovne komponente u ovoj industriji.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img