spot_img
spot_img
N24VijestiBiHU Ljubuškom otvoren prvi muzej duhana u regiji

Vijesti

U Ljubuškom otvoren prvi muzej duhana u regiji

PODIJELITE ČLANAK

Prvi muzej duhana u regiji i ujedno restoran “Tabak” u Ljubuškom otvorio je svojim posjetiteljima vrata u nedjelju, 1. svibnja.

– Ovo je prvi muzej duhana u regiji, a nalazi se u nekadašnjoj tvornici duhana koja više ne radi kao tvornica, ali koja još uvijek ima cijeli pogon i strojeve – kazao je u izjavi za Fenu Robert Alilović, idejni autor i organizator, dodavši kako ovakav muzej nema nijedna susjedna zemlja.

Alilović otkriva kako se u muzeju može vidjeti svjetska povijest duhana, povijest reklamiranja, poljoprivredna Hercegovina, utjecaj Austro-Ugarske na naše prostore, informacije o tvornicama duhana, ambalaže, pribor za pušenje, kao i brojna literatura o temi duhana.

Program svečanog otvorenja popratio je glazbeni program i domjenak, a gosti su mogli razgledati bogate eksponate muzeja.

– Dugo godina sanjam o revitalizaciji hercegovačkog duhana, a jedna od ideja je bila i otvaranje muzeja i restorana, kako bismo hercegovački duhan vratili kao turistički proizvod – rekao je za Radioteleviziju Herceg-Bosne (RTV HB) ravnatelj Federalnog agro-mediteranskog zavoda iz Mostara Marko Ivanković.

On je izrazio nadu da je otvaranje ovog muzeja i restorana duhana početak njegove revitalizacije, ne u onom obimu koji je bilo, ali sasvim dosta kako bi se hercegovački duhan vratio kao premium proizvod.

Osvrnuo se i na problematiku hercegovačkog duhana danas.

– Nažalost, nema organizirane proizvodnje. Temeljna stvar što nedostaje našem duhanu za revitalizaciju je ono što moramo imati po zakonu, a to je organizator otkupa ili duhanska stanica. Zadnja se ugasila 2012. godine u Stocu i od tada nemamo organizirani otkup – rekao je Ivanković.

Kako kaže, drago mu je što se proizvodnja hercegovačkog duhana čuva i sporadičnom sadnjom.

– Mi kao Zavod održavamo linije sjemena našeg duhana kao što su Hercegovački ravnjak, VH 32, Šeginovac, Svjetla Hercegovina, ali ne možemo taj duhan dati u dalju proizvodnju jer po zakonu to trebamo dati organizatoru otkupa, kojeg nema – naglašava ravnatelj Zavoda.

– Nastojao sam zainteresirati velike kuće, da vidimo koji je njihov interes, a mi da nađemo svoj interes kako bismo vratili domaći duhan na tržište. To bi bilo u manjim količinama, ali kao proizvod vrhunske kakvoće i velike cijene – zaključio je Ivanković.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img