spot_img
spot_img
N24VijestiSvijetUN će uskoro glasati o mogućnosti međunarodnog priznanja Palestine

PALESTINCI DOBIVAJU SVOJU DRŽAVU?

UN će uskoro glasati o mogućnosti međunarodnog priznanja Palestine

PODIJELITE ČLANAK

Opća skupština Ujedinjenih naroda mogla bi u petak glasati o nacrtu rezolucije kojom bi se priznalo da su Palestinci kvalificirani za punopravno članstvo u UN-u te preporučilo Vijeću sigurnosti UN-a da razmotri potencijalno članstvo.

Glasanje u petak pokazalo bi koliku potporu Palestinci uživaju za svoju kandidaturu, na koju su Sjedinjene Američke Države prošlog mjeseca uložile veto u Vijeću sigurnosti. Zahtjev za punopravnim članstvom u UN-u moraju odobriti petnaesteročlano Vijeće sigurnosti te potom Opća skupština.

Diplomatski izvori očekuju da će Opća skupština, koja broji 193 države članice, podržati nacrt rezolucije koje ide u smjeru članstva Palestine u UN-u. Međutim, još su uvijek moguće promjene u tekstu rezolucije, nakon što su pojedini diplomati izrazili zabrinutost zbog dodatnih prava i privilegija koja trenutni nacrt jamči Palestincima.

Problem s Kosovom i Tajvanom

Smatraju da bi takvo nešto moglo postati presedanom za neke druge slučajeve kao što su Kosovo i Tajvan.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan osudio je nacrt rezolucije koja će se za tri dana naći pred Općom skupštinom, rekavši da bi ona de facto dala Palestincima prava i status države, što smatra protivnim Povelji UN-a.

“Ako nacrt bude usvojen, očekujem da SAD u potpunosti zaustave financiranje institucija UN-a, u skladu s američkim zakonima”, kazao je Erdan.

Naime, prema zakonima SAD-a, Washington ne može financirati niti jednu UN-ovu organizaciju koja pruža punopravno članstvo bilo kojoj skupini koja nema “međunarodno priznate atribute” državnosti. Tako su 2011.godine zaustavile financiranje UNESCO-a, nakon što je Palestina postala punopravna članica.

SAD rezerviran

“SAD ostaju pri svom stavu da je najbolji put za palestinski narod prema državnosti onaj kroz izravne pregovore”, rekao je Nate Evans, glasnogovornik američke misije u UN-u.

“Ponavljamo našu zabrinutost u pogledu bilo kakvog nastojanja da se određene beneficije prošire na entitete kada postoje brojna neriješena pitanja, kao u slučaju Palestine”, izjavio je.

O palestinskom zahtjevu za punopravno članstvo u UN-u raspravlja se sedam mjeseci nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, dok Izrael proširuje svoja naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra ilegalnim. UN već dulje vrijeme podržava rješenje s dvije države, jedna pored druge, svaka unutar sigurnih i priznatih granica, javlja Hina.

Palestinci žele državu na Zapadnoj obali, u istočnom Jeruzalemu i pojasu Gaze, teritorije koje je, prema njima, Izrael okupirao 1967 godine.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img