N24MagazinLifestyleUpozorenje liječnice za sve koji idu na manikuru: Pripazite, ovo može dovesti...

Lifestyle

Upozorenje liječnice za sve koji idu na manikuru: Pripazite, ovo može dovesti do raka kože!

PODIJELITE ČLANAK

Većina žena voli biti dotjerana, a uredni nokti su onda nešto što se podrazumijeva.

Gotovo da nema žene koja barem jednom nije otišla na manikuru, a danas većina dama to radi redovito. Na nokte najčešće nanose gelove ili gel lakove jer na taj način dulje izgledaju uredno, piše mondo.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da to može dovesti do pojave gljivica na noktima i još gore, do raka kože. Specijalistica dermatovenerologije dr. Jovana Majstorović jedna je od žena koje redovito idu na manikure, a evo što kaže o opasnostima koje zbog toga prijete.

– Znamo da UVA i UVB zrake utječu na porast nastanka karcionoma kože, a nokti između između ostalog i jesu dio kože. Ono što nas ne iznenađuje je da utjecaj ovih zraka može dovesti do nastanka karcinoma kože, najprije melanoma.

Međutim, kada govorimo o noktima i odlasku na manikuru, dosta se o tome spekuliralo, ali ono što još uvijek nedostaje je jedna ozbiljna studija koja će nas informirati o tome koliko štetno UV lampe djeluju na ploču nokta i porast melanom, rekla je dr. Majstorović.

Isto tako, danas se u svijetu preporučuje upotreba led lampi prije nego UV, koje se puno koriste na našim prostorima, i Majstorović smatra da bi preporuka bila ta da lampe budu dobre, kvalitetne, dobro servisirane i da budu led.

Istakla  je i to da je trajni lak manje “opasan” od gel noktiju, a najbolja opcija bi bio običan lak, objavio je mondo.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još