N24VijestiCrna kronikaUručena tri izvanredna otkaza: Otkriveni skupi lijekovi u podrumu KBC-a Rijeka kojima...

N24 vijesti/crna kronika

Uručena tri izvanredna otkaza: Otkriveni skupi lijekovi u podrumu KBC-a Rijeka kojima je istekao rok trajanja

PODIJELITE ČLANAK

Citostatici s isteklim rokom trajanja te tri izvanredna otkaza u KBC-u Rijeka na Klinikama za onkologiju i radioterapiju trenutno su glavna tema u glavnoj riječkoj bolnici.

Naime, iz bolnice su potvrdili kako su tri zaposlenika – predstojnica Klinike, izv. prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić, bivša glavna sestra Vlasta Predovan i medicinska sestra za odjelnu ljekarnu Dinka Milinković dobile izvanredne otkaze jer su ”uočena  počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa”.

”Bili smo bili primorani otkazati ugovore zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za ustanovu i državni proračun”, potvrdili su za Portal Zdravlje.  U skladu s time, podnesene su odgovarajuće prijave nadležnima. Neslužbeno se pak doznaje kako je u podrumskom skladištu pronađena veća količina citostatika kojima je istekao rok trajanja. Navodno se radi o višemilijunskim iznosima, a ukoliko se ne iskoriste za ciljanog bolesnika za kojeg su naručeni, moraju se vratiti bolničkoj ljekarni i pravilno uskladištiti.  Utvrđene teške povrede obveza iz radnog odnosa nisu ugrozile liječenje i živote bolesnika, kažu iz KBC-a Rijeka.  S obzirom da se radi o izvanrednim otkazima, zaposlenici nemaju pravo na otkazni rok i otpremninu, a prestaju im sva radna prava.  Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić događaje na riječkoj bolnici nazvala je ‘hororom’.  Smatra kako su izvanredni otkazi neopravdani tijekom korištenja prava na bolovanje radi narušenog zdravlja te da su zaposlenici kolateralne žrtve predstojnice Belac Lovasić. Na konferenciji je bila i medicinska sestra Milinković kojoj je dan prije otkaza dijagnosticiran rak pluća.

– Otkaz bio trebao dobiti ravnatelj bolnice Alen Ružić koji sve radi pod palicom predsjednika upravnog vijeća Plazonića – kazala je Čahut Jurišić.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još