spot_img
spot_img
N24ReceptiUz male savjete do finog pečenog krumpira

DOBAR TEK!

Uz male savjete do finog pečenog krumpira

PODIJELITE ČLANAK

Prije pečenja..

Poznati televizijski chef Jamie Oliver tako savjetuje kako je za pečenje uvijek dobro izabrati brašnaste sorte koje sadrže veći udio škroba poput, primjerice, Desire sorte. Na taj način, objašnjava, dobit ćemo krumpir koji je iznutra lagan i prozračan, a izvana hrskav, prenosi missgastro. Trebamo uzeti u obzir nekoliko koraka prije nego što krumpir stavimo u pećnicu. Nigella Lawson, popularna chefica i poznata televizijska ličnost, savjetuje da krumpir prije pečenja skuhamo na pola. Jednostavno ga prije pečenja, ubacimo u hladnu posoljenu vodu i kuhamo dok voda ne zavrije. Nigella savjetuje da ga ostavimo na vatri još četiri minute. Za dodatnu dozu hrskavosti, krumpir nakon kuhanja možeš uvaljati u brašno. Poput Nigelle, i Gordon Ramsay savjetuje da se krumpir prethodno kuha otprilike pet minuta.

Brašno i griz za dodatnu dozu hrskavosti

Korak koji Ramsay nikada ne propušta je griz! Naime, slavni chef savjetuje da krumpir nakon kuhanja pospemo grizom, protresemo lonac, kako bi se griz ravnomjerno rasporedio, a zatim ga ostavimo da se suši na pari oko pet minuta. Nakon toga, krumpir pažljivo stavljamo na vrući pleh, zajedno s češnjakom i ružmarinom. Ramsay krumpir peče 40 do 45 minuta te ga okreće svakih 15 minuta, dok ne postane hrskav i zlatno smeđe boje.

Krumpir uvijek stavljaj na vruće ulje

Također, chefovi preporučuju pečenje krumpira u guščjoj masti, no ako ti ona nije dostupna, dobra alternativa bit će i repičino te suncokretovo ulje. Nigella savjetuje da uvijek bacimo krumpir na vruće ulje prije ubacivanja u pećnicu, a upravo sve tri pobrojane masnoće mogu se zagrijavati na visokim temperaturama pa ne trebaš brinuti oko zagorenih tava.  Gordon Ramsay također savjetuje da u protvanu uvijek prvo zagrijemo masnoću, a tek potom dodamo krumpir. Navedeno pomaže da se izvana dobije hrskava, zlaćana boja, dok će sredina ostati meka i pahuljasta.

Poigraj se sa začinima…

Za drugačiju kombinaciju okusa, možeš pokušati zamijeniti češnjak i ružmarin Gordonovom omiljenom kombinacijom začina -pomiješaj krumpir s pola žličice kurkume i prstohvatom čilija prije pečenja. Također, Nigella Lawson savjetuje kako se krumpir u pećnici priprema isključivo u jednom sloju kako bi baš svaki komad poprimio hrskavu koricu, dok je Jamie Oliver otkrio kako zadnjih nekoliko minuta prije vađenja iz pećnice, svoj krumpir voli preliti acetom balsamicom kako bi poprimio još bolji okus.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img