spot_img
spot_img
N24VijestiVozači znate li kolike su kazne za sporu vožnju?

N24-VIJESTI

Vozači znate li kolike su kazne za sporu vožnju?

PODIJELITE ČLANAK

Brza vožnja nije jedini prekršaj u prometu koji se kažnjava. Zakoni u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori također propisuju kazne za sporu vožnju, koja može ometati normalno odvijanje prometa i predstavljati opasnost za druge učesnike u prometu.

Prema Zakonu o osnovama prometa na putevima u Bosni i Hercegovini, vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju prometa. Kazna za ovaj prekršaj iznosi 30 KM, ali ako sporom vožnjom izazovete prometnu nesreću, kazna može biti između 50 do 150 KM, uz dodatnih kaznenih bodova. Osim novčane kazne, vozaču može biti izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju do dva mjeseca.

Zakon o osiguranju prometa u Srbiji propisuje da vozač ne smije sporom vožnjom bitno usporavati prometni tok ili ugrožavati druge učesnike u prometu. Vozači su dužni omogućiti da ih druga vozila bez brige preteknu, obiđu ili prođu, ako voze sporo. Kazna za sporu vožnju iznosi 5.000 dinara, što je otprilike 83 KM. Ako vozač ne stane da propusti kolonu vozila uprkos naredbi policajca, kazna je šest kaznenih poena, novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara (250 do 500 KM) ili zatvor do 30 dana, uz najmanje tromjesečnu zabranu upravljanja vozilom. Ako sporom vožnjom izazove nezgodu ili ugrozi sigurnost, kazne su znatno više: od 30.000 do 50.000 dinara (500 do 835 KM), zatvor do 60 dana, devet kaznenih poena i zabrana upravljanja vozilom od najmanje pet mjeseci.

Zakon o sigurnosti prometa na putevima u Crnoj Gori propisuje da vozač koji vozi sporo i time ometa normalno odvijanje prometa mora omogućiti drugim vozilima da ga sigurno preteknu, obiđu ili prođu. Kazna za ovaj prekršaj iznosi od 157 do 490 KM.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img