spot_img
spot_img
N24MagazinZanimljivostiZa 100.000 KM jedva garsonijera: Tri plaće za kvadrat stana

N24

Za 100.000 KM jedva garsonijera: Tri plaće za kvadrat stana

PODIJELITE ČLANAK

Zbog inflatornih šokova u prethodnom periodu i rasta cijena nekretnina prosječnom građaninu stan je sve teže kupiti. Stanje na tržištu nekretnina, pogotovo u poređenju prošle s 2022. godinom, gotovo je eksplodiralo, piše Avaz.

Tako je u četvrtom kvartalu prošle godine u BiH prosječna cijena u novogradnji iznosila 2.630 KM po četvornom metru. S druge strane, statistika pokazuje da rast plaća ne prati prosječnu cijenu kvadrata. Prosječna plaća koja je u prosincu prošle godine iznosila 1.285 KM za pet godina je porasla za samo 343 KM, a kvadrat stana, odnosno njegova prosječna cijena u tom periodu, viša je za 879 KM!

Prije pet godina u Mostaru se stan od pedesetak kvadrata, prema dostupnim podacima agencija za nekretnine, mogao kupiti za 100.000 KM, dok se trenutno za taj novac jedva može pronaći garsonijera.

Budući da se cijene kvadrata u novogradnji kreću od 3.800 do 4.000 KM u Mostaru, a u Sarajevu od 4.000 do 6.000 KM, ovisno od lokacije, građanima s prosječnim primanjima, koja su trenutno 1.338 KM, trebaju, praktično, tri plaće za kvadrat stana!

Iako je na tržištu nekretnina trenutno došlo do stagnacije, ipak, značajnije korekcije se ne očekuju. S jedne strane i dalje je prisutna velika potražnja za nekretninama, a, s druge, ponuda je prilično skromna.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img