spot_img
spot_img
N24ZdravljeZašto vas tijekom mjesečnice bole leđa?

N24-ZDRAVLJE

Zašto vas tijekom mjesečnice bole leđa?

PODIJELITE ČLANAK

Oko 70 do 80 posto žena ima bolove za vrijeme menstruacije, naročito mlađe žene. Bol se javlja u obliku grčeva, počinje u donjem dijelu trbuha i može se širiti u donji dio leđa te bedra. Ne postoji jasna povezanost između predmenstrualnog sindroma (PMS-a) te bolne menstruacije, premda se smatra kako su bolnoj menstruaciji sklonije žene s izraženijim predmenstrualnim sindromom.

Bolovi se javljaju zbog povećanog pritiska na krvne žile u području maternice

Ako ste i vi jedna od žena koja trpi menstrualne bolove, sigurno ste se barem jednom zapitali zašto se za vrijeme menstruacije javlja i bol u leđima. Prije svega, bol u donjem dijelu leđa za vrijeme mjesečnice je potpuno uobičajna. Uzrokovana je menstrualnim kontrakcijama maternice, koje utječu na mrežu živaca u području zdjelice. Naime, menstruacija je periodičko odbacivanje sekrecijski promijenjenog endometrija pripremljenog da prihvati oplođeno jajašce. Endometrij je sloj materice u koji se smješta oplođena jajna stanica.

Menstruacijom se odbaci oko dvije trećine funkcionalnog sloja endometrija. Endometrij se odbacuje oko trećeg dana menstruacije, ali već 36 sati nakon početka krvarenja započinje proces regeneracije sluznice maternice. Navedeni proces može uzrokovati stvaranje pritiska na krvne žile u području maternice, što ograničava ili smanjuje dovoda kisika u obližnjim mišićima te se javlja bol ili probadanje. “Mnoge žene se bore s bolovima u leđima tijekom menstruacije”, kaže doktor Houman Danesh iz Mount Sinai bolnice u New Yorku. Navodi kako bol može biti prisutna u donjem dijelu leđa, ali i bedrima.

Menstrualne bolove pokušaj ublažiti na prirodan način

Ujedno, važno je znati da ako su grčevi intenzivni i sve jači s vremenom, trebate se obratiti liječniku. Postoje ozbiljni uzroci bolova za vrijeme menstruacije kao što su infekcije, miomi ili endometrioza (zadebljanja mišića na materici) te se moraju liječiti kako bi bolovi prestali. Farmaceutska sredstva protiv bolova koja se preporučuju za vrijeme menstruacije su preparati sa supstancama kao što su paracetamol, ibuprofen ili naproksen.

Možete isprobati i različite čajeve poput kamilice i gospine trave koji smanjuju menstrualne grčeve. Topla deka ili kupka također pomažu jer toplina opušta mišiće i smanjuje bol. Korisne mogu biti i vježbe opuštanja, joga ili vježbe disanja jer opuštaju mišiće i poboljšavaju cirkulaciju mišića maternice.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img