spot_img
spot_img
N24VijestiBiHZašto Željko Komšić nikad nije koristio vitalni nacionalni interes?

N24

Zašto Željko Komšić nikad nije koristio vitalni nacionalni interes?

PODIJELITE ČLANAK
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je četiri puta većinski bošnjačkim glasovima izabran na mjesto hrvatskog člana u nepuna četiri mandata, nikada nije nijednu odluku Predsjedništva proglasio destruktivnom po vitalni nacionalni interes Hrvata.

Kada bi to učinio, prema Ustavu bi o njegovom zahtjevu odlučivao Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

S obzirom na omjer snaga u tom domu, jasno je kako Komšić ne bi mogao dobiti podrškuhrvatskih izaslanika. A kako Hrvati kao konstitutivan narod u praksi nemaju pravo preispitivanja vitalnog nacionalnog interesa kroz Predsjedništvo, postavlja se pitanje je li Komšićev rad protuustavan, a ovom temom se u analizi pozabavio novinar RTV HB Goran Kutle.

Što kaže Ustav?

Ako bi se unutar Predsjedništva usvojila neka odluka na način da se jedan član Predsjedništva preglasa, a on procijeni da je ta ista odluka destruktivna po vitalni nacionalni interes naroda koji zastupa, žargonski on bi mogao dati veto, nakon čega bi prema Ustavu daljnja procedura bila ovakva prema članku 5 i stavku 2.

Član Predsjedništva koji se ne slaže s odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju s kojeg je izabran, pod uvjetom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član s tog teritorija; bošnjačkim izaslanicima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim izaslanicima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img