Zec od kruha: Neodoljivi uskrsni ukras na vašem stolu (posna verzija)🐇🐰
Uskrs je vrijeme obiteljskog okupljanja, veselja i tradicionalnih mirisa iz kuhinje. Ove godine na vašu blagdansku trpezu unesite dašak kreativnosti i iznenađenja – pripremite uskrsni kruh u obliku zeca! Ne samo da će ukrasiti stol, već će oduševiti i najmlađe (ali i one starije) svojim izgledom i okusom. Još jedna prednost? Ovaj recept je posna verzija, idealna za one koji poste ili biraju lakše obroke.
Sastojci:
- 400 ml tople vode
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1 žlica meda
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 600 g glatkog brašna
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte toplu vodu, kvasac i med te ostavite da se kvasac aktivira. Nakon nekoliko minuta dodajte maslinovo ulje, sol i brašno te zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga da naraste na toplom mjestu.
Nakon što tijesto naraste, premijesite ga dvaput u razmaku od 15 do 20 minuta. To će mu dati potrebnu elastičnost za oblikovanje. Zatim oblikujte tijesto u oblik zeca – tijelo, glavu i posebno uši.
Za uši koristite oštar nož. Važno je da ne režete pokretima naprijed-nazad, već da nož ravno spustite – tako ćete dobiti čiste, uredne rubove.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 60 minuta, dok kruh ne dobije zlatno-smeđu boju i divan miris ne ispuni kuhinju.
Savjet:
Možete dodati i malo sezama ili lana na površinu za dodatnu hrskavost, ili ukrasiti oči zeca zrnom papra ili maslinom.
Uskrsni kruh u obliku zeca bit će prava zvijezda blagdanskog stola – ukusan, simboličan i s puno ljubavi pripremljen!
(Slike N24.ba)
Koraci⬇️