spot_img
spot_img
N24MagazinLifestyleZelena boja stolice, što to znači?

N24 MAGAZIN

Zelena boja stolice, što to znači?

PODIJELITE ČLANAK

Boja stolice ponekad može biti čudna. Ona može biti posljedica nekoliko faktora, uključujući prehranu i životni stil. Činjenica je i da stolica može otkriti puno toga o vašem zdravlju, čak i ukazati na smrtonosnu bolest – rak debelog crijeva.

A ako ste se ikad susreli sa stolicom zelene boje, nema sumnje da ste se zapitali što se događa. To je jedno od najguglanijih pitanja u Velikoj Britaniji pa je The Sun objavio odgovor.

Stolica može biti zelena jer se vaša prehrana sastoji od puno zelenog povrća, poput kelja, brokule i špinata. Također, ponekad se događa i nakon jedenja plave hrane (borovnice), čak i ljubičaste i crne. Među manje opasnim uzrocima je i žuč, što znači da jetra i gušterača dobro rade.

Ali stvari mogu biti i ozbiljnije. Zelena stolica može biti posljedica bakterijske infekcije, osobito ako se ne osjećate dobro i imate proljev. Izmet može poprimiti zelenu boju i uslijed uzimanja nekih antibiotika, kontraceptiva i željeza.

Liječnički savjet treba potražiti ako niste napravili promjene prehrane, ako se, osim boje, promijenila i konzistentnost vaše stolice ili ako je postala zelena nakon nedavne transplantacije koštane srži jer to može ukazivati na odbacivanje.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img