N24MagazinLifestyleZnakovi koji ukazuju da vam obuća ne odgovara stopalu

Lifestyle

Znakovi koji ukazuju da vam obuća ne odgovara stopalu

PODIJELITE ČLANAK

Jeste li razmišljali o tome da cipele treba promijeniti svakih 12 mjeseci? Stručnjaci za zdravlje stopala kažu kako će vaše zdravlje na kraju platiti ako ne poslušate ovaj savjet. Ako ne znate kada je pravo vrijeme za nove cipele, evo kako to otkriti.

1. Cipele vam se raspadaju

Dr. Daniel Pledger ističe da cipele koje su se istrošile neravnomjerno, ili se raspadaju, treba zamijeniti jer štete stopalu. Kako svakim korakom tabani dodiruju podlogu, cipele će se i trošiti. Ako su od jeftinog materijala puno ranije, pa je pametno uložiti u nešto kvalitetniju obuću. 

2. Boli vas koljeno, stopalo ili leđa

“Ako osjećate bol u koljenu, stopalu ili leđima, to bi mogao biti znak da vaše cipele ne pružaju potporu koja im je potrebna”, navodi liječnik. Jedan je studija dokazala da bol i problemi sa stopalima mogu biti direktna posljedica krivog broja cipela.

3. Stalno se “borite” s cipelama

Možda mislite da nije veliki problem ako vam je cipela mrvicu mala, ali ste u krivu. Pledger navodi kako stalno podešavanje cipela i ponovno vezanje mogu značiti da vam one stvarno nisu udobne i da su krive za nelagodu. Ponekad mogu uzrokovati bol.

4. Imate žuljeve

Žuljevi nisu samo neugodna pojava, oni mogu otkrivati da vam cipele čine štetu. 
Žuljevi mogu puno otkriti, a nastaju kada koža stopala dodiruje cipelu što će uzrokovati odvajanje slojeva kože gdje će se nakupiti tekućina radi stalnog trenja. Ovo se često događa kada želimo razgaziti nove cipele, ali ako se ponavlja stalno kad nosite jedan par obuće, možda je vrijeme da zamijenite novim parom.

5.Stopala su vam crvena

Liječnik kaže kako crvenilo stopala, prstiju, gležnja ili bilo kakve iritacije na stopalu uvijek mogu biti posljedica neispravnog para cipela ili cipela koje vam nikako ne odgovaraju. Crvenilo stopala može biti simptom raznih zdravstvenih problema, poput infekcije ili upalnih procesa. Ali ono isto tako može otkrivati da vam cipele ne odgovaraju. Preuske cipele mogu rezultirati pojavom čuklja, atletskog stopala ili gljivične infekcije koje se često javljaju kada se noge znoje u cipelama. Uske cipele mogu uzrokovati crvenilo radi otežanog protoka krvi do stopala, što isto tako može uzrokovati grčeve i bol.

Kada je vrijeme za nove cipele?

“Ako često nosite jedne te iste cipele, i na posao i kada idete prošetati psa, trebalo bi ih zamijeniti novima nešto prije godinu dana, a kako će se brzo trošiti ovisi i o njihovoj kvaliteti. Ako nosite uloške ili posebne cipele, i njih bi se trebalo zamijeniti unutar jedne godine. Stručnjaci za stopala će preporučiti često upravo uloške radi bolje podloge, ali nemojte misliti da njih možete nositi vječno. Potrebno ih je provjeravati i zamijeniti ako je potrebno. Dr. Levine savjetuje da tenisice za trčanje trebate zamijeniti svakih 4 – 6 mjeseci, ovisno o tome koliko često trčite.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

Pročitajte još