spot_img
spot_img
N24MagazinZnanstvenici vjeruju da mogu vratiti izumrlog tasmanskog tigra

Zanimljivosti

Znanstvenici vjeruju da mogu vratiti izumrlog tasmanskog tigra

PODIJELITE ČLANAK

Australski znanstvenici vjeruju da su na pravom putu da vrate izumrlu vrstu tasmanskog tigra i kažu da bi mogli imati prvo živo mladunče u sljedećem desetljeću.

Općenito se vjeruje da je tobolčar tasmanski tigar, ili psoglavi vučak, čije je znanstveno ime Thylacinus, nestao s australskog kopna prije 2000 godina. Posljednji poznati primjerak uginuo je 1936. u zatočeništvu u zoološkom vrtu Beaumaris u Hobartu u australskoj otočnoj državi Tasmaniji.

Nalikuje psu, tijela duga oko metar (bez repa), sivkastosmeđe boje s 12 do 14 crnih poprečnih pruga na leđima. Ženka je kotila od 2 do 4 mladunca koji bi ostali u tobolcu oko tri mjeseca. Nastanjivao je Australiju, Tasmaniju i Novu Gvineju.

Andrew Pask sa Sveučilišta u Melbourneu rekao je u utorak da će najavljeno partnerstvo između njegova laboratorija za integrirano istraživanje genetske obnove Thylacinusa (TIGRR) i američkog Colossal Biosciencesa omogućiti znanstvenicima da poduzmu “velike korake u očuvanju australskih ugroženih tobolčara i prihvate veliki izazov povratka izumrlih vrsta”.

Colossalove revolucionarne tehnologije za uređivanje gena kombinirat će se s radom laboratorija TIGRRS na sekvenciranju genoma Thylacinusa u svrhu povratka izumrlog tobolčara, stoji u priopćenju za javnost. Napori će također biti potpomognuti radom TIGRR-a na identificiranju tobolčara sa sličnim DNK kao Thylacinus kako bi se dobile žive stanice.

“S ovim partnerstvom, sada vjerujem da bismo za deset godina mogli imati našu prvu živu bebu tasmanskog tigra koje su ljudi lovili dok ih nisu istrijebili prije gotovo sto godina”, rekao je Pask.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img