spot_img
spot_img
N24VijestiŽZH: Pokrenuta inicijativa za ukidanje poreza na prvu nekretninu mladima

N24-VIJESTI

ŽZH: Pokrenuta inicijativa za ukidanje poreza na prvu nekretninu mladima

PODIJELITE ČLANAK

Pokrenuta je inicijativa za ukidanje poreza na kupnju prve nekretnine svim mladim osoba do 35 godina na području Županije Zapadnohercegovačke.

Inicijativu je na 12. redovnoj sjednici Skupštine ŽZH, održanoj u srijedu u Širokom Brijegu, podnio zastupnik vladaćujeg HDZ-a BiH Vedran Kožul koji je zatražio od Vlade ŽZH da izmijeni Zakon o porezu na promet.

Mlade osobe, žitelji Županije Zapadnohercegovačke, koji planiraju kupiti svoju prvu nekretninu za stanovanje susreću se s viskom cijenama nekretnina na tržištu. Uz navedene cijene, dužni su u većini slučajeva platiti i 5% poreza na promet nekretnina iako članak 5. navedenog Zakona navodi da je obveznik plaćanja poreza prodavatelj nekretnine.

Smatram kako bi navedene izmjene Zakona bile pozitivna demografska mjera koja bi mladima olakšala kupovinu nekretnine za stanovanje, a samim time i mlade potaknula na ostanak u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Izmjenama i dopunama Proračuna za 2023. godinu ukupan planirani prihod Županije Zapadnohercegovačke na promet nekretnina fizičkih osoba iznosi 650.000 KM, stoga smatram kako oslobađanje navedenog dijela žitelja ŽZH od ovog poreza ne bi predstavljao financijski problem za županiju, obrazložio je Kožul.

Također, pokrenuo je zastupničku inicijativu o pokretanju programa pomoći za mlade ljude, također uključivo do 35 godine starosti, koji grade prve obiteljske kuće za stanovanje.

Tako bi im se kroz program pomoći od strane Županije Zapadnohercegovačke omogućilo apliciranje za sredstva približna prosječnom iznosu poreza na promet nekretnina kako ne bismo pravili razliku između mladih koji svoje stambeno pitanje žele riješiti kupovinom stana, odnosno gradnjom obiteljske kuće, zaključio je Kožul.

Nakon što je obrazložio svoju inicijativu, replicirala mu je zastupnica Marija Lovrić (HSP dr. Ante Starčević) kazavši da je ona još u svom prvom mandatu u Skupštini uputila istu inicijativu koja tada nije usvojena. Kroz smjeh je kazala da bi Kožulova inicijativa trebala biti usvojena s obzirom da dolazi iz vladaćuje stranke te je kazala da će dobiti njezinu podršku.

Kako god, ukidanjem poreza na prvu nekretninu mladima bi se barem donekle olakšala kupovina ionako preskupih stanova.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img