spot_img
spot_img
N24Zdravlje6 simptoma prevelikog unosa šećera

N24

6 simptoma prevelikog unosa šećera

PODIJELITE ČLANAK

Vjerovatno već znate da previše šećera nije dobro za vas, ipak statistike pokazuju da većina ljudi kroz ishranu unosi više od preporučenih doza šećera. Posječna preporučena doza šećera bi trebala biti ograničena na 6-10 kašičica dnevno ( 100 do 200 kalorija ).

Kratkoročno, jedenje previše šećera može doprinijeti aknama, debljanju i umoru. Dugoročno, previše šećera povećava rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Vrste šećera

Važno je napomenuti da kada govorimo o previše šećera, govorimo o dodanom, a ne o prirodnom šećeru u hrani. Glavna razlika između šećera i dodanog šećera je jednostavno u tome je li šećer dodan hrani ili se on prirodno nalazi u toj hrani.

Prirodni šećer se nalazi u cjelovitoj, prirodnoj hrani. Med je jedan od najprepoznatljivijih i naviše korištenih prirodnih šećera. Voće ali i povrće poput mrkve, repe, tikve, tikvica i luka sadrže prirodni šećer. Mliječni proizvodi također u sebi imaju prirodne šećere. Prirodni izvori šećera kao dodani šećer- zaslađivači nisu štetni u malim količinama. Međutim, kada ih proizvođači dodaju prehrambenim proizvodima u većim količinama lako se može desiti da ćete pojesti previše šećera a da toga niste ni svjesni. Stručnjaci predlažu da se ograničite na oko dvije šoljice voća dnevno kako ne biste pretjerali sa unosom šećera.

Prerađeni šećer je šećer koji se obrađuje i ekstrahira iz svog prirodnog izvora. Primjeri prerađenog šećera su bijeli šećer od trske, kukuruzni sirup sa visokom fruktozom i agava.

Iako vaše tijelo ne može razlikovati ove vrste šećera, to ne znači da je svejedno koje konzumirate. Jednostavni šećer se brzo prebacuje u vaš krvotok, što dovodi do toga da tijelo poveća proizvodnju insulina kako bi prenijelo glukozu u stanice. S druge strane, složeni ugljikohidrati poput cjelovite pšenice napravljeni su od dugih lanaca glukoze za koje je tijelu potrebno više vremena da ih razgradi. Ovo duže vrijeme probave daje vam održiviju energiju i pomaže da izbjegnete skokove šećera u krvi i insulina.

Glavni izvori dodanih šećera u ishrani su:

  • voćni napici
  • čokoladno mlijeko
  • kolači i torte
  • hljeb
  • slatke grickalice
  • žitarice za doručak
 • sladoled

Simptomi jedenja previše šećera

Kako znati da pretjerujete sa unosom šećera? Obratite pažnju na funkcionisanje svog organizma i na znakove koji upućuju na prevelik unos šećera.

  1. Imate problema s probavom i neredovitim pražnjenjem crijeva- šećer smanjuje nivo dobrih bakterija i usporava rad crijeva.
  1. Akne- šećer povećava proizvodnju hormona koji su povezani s upalnim hormonalnim aknama koje se obično pojavljuju oko vilive i usta.
  2. Bore- višak šećera veže se za proteine u vašem krvotoku i stvara štetne molekule koji se nazivaju „AGE“ . Ovi molekuli oštećuju kolagen i elastin koji su zaduženi za čvrstoću kože i mladolik izgled.
  3. Neraspoloženi ste i razdražljivi- Neke studije povezuju šećer s poremećajima raspoloženja poput depresije. Povećan unos šećera uzrokuje nagle skokove i padove serotonina, hormona dobrog raspoloženja.
  4. Propadanje zuba- šećer hrani bakterije plaka koje su već prirodno na zubima, proizvodeći kiseline koje nagrizaju zubnu caklinu, što dovodi do karijesa.
  5. Bolovi u zglobovima- pokazalo se da jedenje puno slatkiša pogoršava bolove u zglobovima zbog upale koju oni uzrokuju u tijelu.

Osim navedenog povećan unos šećera dovodi do povišenog krvnog pritiska, srčanih smetnji, otežava rad bubrega, jetre i gušterače.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img