Dok jedemo jabuke, ponekad pojedemo i njihove koštice. Postoje oni koji koštice smatraju otrovnima, dok drugi drže da su zdrava grickalica. Što je istina pročitajte u nastavku članka.
Cijanid u košticama
Koštice jabuka sadrže biljni spoj zvan amigdalin. Osim jabuka, sadrže ga bademi, koštice breskve, trešnje i marelice. Spoj služi kemijskoj obrani sjemenke, a netaknut je bezopasan.
Ako je sjemenka zdrobljena, oštećena, prožvakana i u probavnom traktu, amigdalin se raspada u hidrogen cijanid. Ovaj je spoj otrovan, pa čak i smrtonosan u većim dozama.
Cijanid je povijesno poznat otrov, koji remeti dolazak kisika u stanice te može dovesti do smrti u kratkom roku, pri konzumiranju veće doze. Informaciju dodatno možete proučiti u članku objavljenom u Emergency Medicine Journal 2007. godine.
Koja je granica unosa cijanida?
Unos 0,5 – 3,5 mg po kilogramu tjelesne težine može uzrokovati otrovanje, komu, paralizu, otkazivanje srca i pluća, pa i smrt. Za odraslu osobu težine 81 kg to iznosi 41 – 286 mg cijanida. Više o tome pročitajte u članku objavljenom u The Journal of Pediatrics 2006. godine.
Manje količine cijanida mogu uzrokovati glavobolju, mučninu, povraćanje, slabost i zbunjenost.
Zbog manje težine djeca su pod većim rizikom da se otruju cijanidom iz koštica.
Koliko grama sjemenki nam može naštetiti?
Jedan gram zdrobljenih i prožvakanih sjemenki jabuke može ispustiti 0,06 – 0,24 mg cijanida. Da bi posljedicenjihove konzumacije bile fatalne ili barem izazvale negativnu reakciju našeg organizma, trebali bismo pojesti dvije šalice mljevenih sjemenki.
Doza koja bi bila smrtna ovisi o težini osobe, osobnoj toleranciji te sorti jabuke. Zapamtite da i manje doze mogu uzrokovati mučninu!
Ako progutate sjemenke jabuke u komadu, neće vam se ništa dogoditi!Naime, sjemenke su zaštićene vanjskim slojem od probavnih sokova i zato mogu proći želucem bez uzrokovanja štete.
Jedna jabuka može sadržavati do 20 sjemenki. Bez obzira na to, bilo bi dobro ukloniti sjemenke kod jedenja jabuke.
Kora i meso jabuke njezini su zdravi dijelovi. Osim u slučaju korištenja pesticida, a tada se preporučuje da jabuke stavite u mlaku vodu tijekom noći te ih sljedeći dan isperete.
n24.ba